Zelf beleggen: aandelen

Zelf beleggen: aandelen

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om een gedeelte van hun vermogen of spaargeld te investeren in beleggingen. Dit komt doordat de banken vandaag de dag steeds minder rente over spaarrekeningen uitbetalen. Om je vermogen toch te laten toenemen, kun je beter een deel van je geld beleggen. Beleggen kost tijd, dus je hebt er geduld voor nodig. Daarnaast is het ook belangrijk dat je voldoende kennis over beleggen hebt, aangezien het niet zonder financiële risico’s is. In deze blog lees je wat aandelen zijn en welke voordelen eraan zelf beleggen zitten.

Wat zijn aandelen precies?

Aandelen kun je het beste zien als stukjes waardepapier van een bepaalde onderneming. Wanneer je een aandeel koopt, krijg je eigenlijk een stuk van het bedrijf in handen. Wordt het bedrijf in de komende periode erg succesvol? Dan zal de waarde van je aandeel automatisch stijgen. Het bedrijf dient dividend aan je uit te keren en je hebt ook recht op de koerswinst. Heb je een bepaald percentage aan aandelen gekocht? Dan kun je op een gegeven moment mede-eigenaar worden en heb je altijd stemrecht als er een aandeelhoudersvergadering plaatsvindt. Om je vermogen te laten groeien, kun je het beste in aandelen met veel potentie in de toekomst investeren.

Welke voordelen zitten eraan zelf beleggen?

Beschik je over voldoende kennis om zelf je geld te beleggen? Dan is dit een fijne manier van beleggen omdat je alle controle over je investeringen behoudt. Je bepaalt hoeveel je belegt en hoeveel geld je van tijd tot tijd opneemt om je eigen vermogen mee aan te vullen. Als je zelf belegd, betaal je ook geen commissie kosten, dus je bent op dat moment goedkoper uit dan wanneer je een expert voor je laat beleggen. Een ander voordeel van zelf beleggen is dat de brokers vaak handige apps hebben, waar je de beleggingen goed mee in de gaten kunt houden.