Vastgoed

Vastgoed

Naast aandelen en beleggen in de AEX zijn er nog veel meer vormen van beleggen. Vastgoed is daarvan misschien wel de bekendste. Een vakantiewoning of een tweede woning voor de verhuur, we kennen allemaal wel iemand in onze nabije omgeving die in vastgoed heeft belegd. Het meest bekende voorbeeld is pandjesbaas prins Bernhard, met meer dan 500 panden in de omgeving Amsterdam. Een andere bekende pandjeseigenaar, maar dan voornamelijk in de horeca, was Sjoerd Kooistra – helaas overleden in 2010.

Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren, naast de optie om een pand volledig zelf te kopen ofwel voor vaste verhuur ofwel voor vakantieverblijf is er ook een optie om in een vastgoedproject te investeren met je kapitaal. Daarmee kun je in kleinere gedeelten, vaak al vanaf €5.000 of €10.000 investeren in een vakantiepark met een vast rendement van 6-8%. Dat klinkt vaak erg interessant, maar er zitten grote risico’s aan zulke projecten. Bij faillissement van de projectontwikkelaar, bouwbedrijf etcetera is er een groot risico dat je volledige investering verdwijnt. Het vastgezette rendement is echter wel een erg fijn pluspunt. Ga daarom altijd samen met een financieel adviseur naar een gesprek om te beleggen in vastgoedprojecten.

Bij vastgoed wat je in eigendom krijgt zit je met andere nadelen. Wie gaat de administratie voor de verhuur op zich nemen, wat als er een wanbetaler in je pand komt, wat is de staat van je vastgoed na jaren van verhuur? Allemaal zaken waar je goed over na moet denken bij vastgoed die je wilt aankopen voor verhuur. Bij een vakantiewoning heb je de keuze of je dit puur als investering wilt waarbij de waarde van de vakantiewoning minimaal gelijk blijft, of dat je deze ook nog deels wilt verhuren in de weken dat je eenzelfde geen gebruik van maakt. Zo komt er wel cash binnen, alleen kun je ook niet zomaar alles in je vakantiewoning laten liggen voor als je er weer zelf gebruik van wilt maken.

Beleggen in vastgoed klinkt dus erg interessant maar er zijn best wat risico’s en vooral praktische zaken waar je goed over na moet denken alvorens je een tweede woning wilt kopen.