Life cycle beleggen

Life cycle beleggen

Van oudsher sparen mensen al geld voor later. Voornamelijk sparen voor een goed pensioen is iets wat velen van ons bezighoudt. Sparen gebeurt vaak beetje bij beetje. Elk jaar zet jij als burger een stukje van jouw ontvangen salaris opzij zodat jij in de toekomst een extra zakcentje hebt. Echter, wat als er een betere manier is om te sparen? De life cycle beleggingsstrategie wordt tegenwoordig gezien als één van de meest lonende belegginsstrategieën als het gaat om sparen voor later. Het is een strategie die zeer populair is onder jongeren.

Wat is life cycle beleggen?

Life cycle beleggen is een belegginsstrategie die is bedacht door Ayres en Nalebuff. Zij hebben een boek over deze strategie geschreven. Het belangrijkste aspect van deze strategie is het feit dat jij jong moet beginnen met beleggen. Sparen via een spaarrekening loont weinig en daarom pleiten Ayres en Nalebuff voor het beleggen van jouw spaargeld in de jonge jaren. Heb jij weinig spaargeld? Dan raden de schrijvers aan om geld te lenen om te kunnen investeren.

Totdat jij met pensioen gaat is het belangrijk om te blijven beleggen. Immers, beleggingen zullen volgens deze strategie meer geld opleveren dan bijvoorbeeld een spaarrekening. Om te voorkomen dat jij jouw spaargeld kwijtraakt is het belangrijk om te diversifiëren. Dit betekent dat jij moet gaan beleggen in verschillende activaklassen. Een gemakkelijke en bekende manier om dit te doen is via indexfondsen.

Life cycle fondsen

Life cycle beleggen is meestal een strategie die wordt toegepast in indexfondsen. De beheerder van het fonds investeert jouw spaargeld in verschillende activaklassen. De beheerder is geleerd en te vertrouwen. Hij of zij zal proberen om de risico’s van het beleggen zo laag mogelijk te houden.

De aandelen die zich in de verschillende activaklassen bevinden worden automatisch aangepast om de risico’s te beperken. Hoe dichter jij bij jouw pensioendatum komt, hoe lager de risico’s. Immers, jij wilt natuurlijk niet vlak voor jouw pensioen al jouw geld kwijtraken. Gedurende jouw hele leven wordt jouw geld belegd in bijvoorbeeld obligaties en vastrentende beleggingen, waardoor jij een mooi zakcentje hebt tijdens jouw pensioen.

Ben jij benieuwd of deze belegginsstrategie bij jou past? Praat er dan over met een financieel adviseur. Deze strategie is het meest lonend wanneer jij op zeer jonge leeftijd begint met beleggen in een life cycle fonds. Immers: hoe langer jouw geld actief is op de beleggingsmarkt, hoe meer geld jij kunt verdienen.