Hoe werkt compounding bij dividend?

Hoe werkt compounding bij dividend?

Compounding interest, ook wel samengestelde rente genoemd of rente-op-rente effect, treedt op wanneer rente opgeteld wordt bij de geïnvesteerde of geleende hoofdsom en dan geldt de rente voor de nieuwe (grotere) hoofdsom. Het is in wezen rente op rente, wat na verloop van tijd leidt tot exponentiële groei. Compounding kan in jouw voordeel werken naarmate jouw spaargeld en investeringen in de loop van de tijd groeien. Het kan ook tegen je werken als jij schulden afbetaald.

Hoe werkt compounding?

Stel dat jij $1000 op een spaarrekening zet met een rente van 10% (een onrealistisch hoge rente, maar nuttig voor voorbeelden) die jaarlijks wordt samengesteld. Aan het einde van het eerste jaar heb je $1100. Dit is de eerste $1000 aan hoofdsom plus $100 aan rente. Die $100 is ‘’eenvoudige’’ rente. Het is rente die alleen gebaseerd is op de hoofdsom.

Aan het einde van het tweede jaar heb je $1210. Dit is de $1100 van het vorige jaar plus $110 aan extra rente (10% van $1100). In plaats van rente te berekenen op basis van alleen jouw oorspronkelijke hoofdsom, berekent samengestelde rente jouw jaarlijkse rente op basis van de hoofdsom plus eventuele eerdere rente die jij op die hoofdsom hebt verdiend.

Tegen het einde van het 10e jaar heb je $2594 meer dan het dubbele van je initiële spaargeld (zonder meer van je eigen geld toe te voegen na je initiële investering). Daar kun je het systeem van compounding voor bedanken.

Hoe beïnvloedt samengestelde rente de schuld

Hoewel samengetelde rente jouw spaargeld sneller kan helpen groeien dan met eenvoudige rente, kan het ook tegen je werken wanneer je geld leent.

Het mechanisme met compounding en creditcards is ingewikkeld. Hoewel de berekening ingewikkeld is, is de bottom line dat niet: samengestelde rente op creditcards draagt bij aan jouw schuld wanneer jij een saldo van maand tot maand overdraagt. De (vaak hoge) rente en dagelijkse samenstelling zijn twee redenen waarom het afbetalen van creditcardschulden moeilijk zijn en waarom jij altijd moet proberen om jouw creditcardsaldo elke maand volledig te betalen. Op die manier betaal jij nul rente en hoef jij je helemaal geen zorgen te maken over het verhogen van de rente op jouw schuld.