Groeiaandelen en dividend aandelen

Groeiaandelen en dividend aandelen

Op de beurs kan het soms lastig zijn om de juiste aandelen te selecteren voor je portefeuille. De vraag is waar je naar moet kijken en hoe kun je aandelen met elkaar vergelijken. Je wilt uiteindelijk een aandeel kiezen die jou een bepaald rendement geeft. Wat dat rendement moet zijn en hoeveel risico je daarvoor wilt lopen zijn onderdelen die horen bij het bepalen van je beleggingsstrategie.

Verschil uitgelegd

Het eerste waar je naar kunt kijken is het verschil tussen groeiaandelen en dividend aandelen. Kort gezegd, zijn groeiaandelen bedrijven die hun winst gebruiken om te herinvesteren en te groeien. Dividend aandelen gebruiken hun winst om deze (deels) uit te keren aan de aandeelhouders waardoor je jaarlijks dividend krijgt.

Dividend aandelen

Dividend kun je vervolgens gebruiken om ofwel als inkomen te gebruiken ofwel om weer te herinvesteren in nieuwe aandelen. Dit hangt af van waarvoor je belegt. Heb je een lange horizon en wil je nog 10 of 20 jaar langer beleggen voordat je minder gaat werken bijvoorbeeld? Dan wil je het dividend herinvesteren in nieuwe aandelen. Ben je minder gaan werken, dan is het dividend een fijne inkomstenbron.

Bij het herinvesteren van dividend in nieuwe aandelen, komt er een extra dimensie in je aandelenportefeuille namelijk compounding. Compounding is de Engelse term voor stapelen, waarbij je je initiële inleg stapelt met je dividend. Stel je had €100 aan aandelen en je krijgt €5 dividend. Voor de volgende dividend betaling heb je dan €105 aan aandelen waar je dividend over krijgt. Als de dividend dan weer 5% is, krijg je niet €5 maar krijg je €5,25 aan dividend. Als je dit ieder jaar doet, dan levert compounding je over een aantal jaren een enorm extra rendement op je initiële inleg op. Dit is het grote voordeel van dividend aandelen ten opzichte van groeiaandelen. Bij dividend aandelen kopen is het zaak om goed te kijken naar de historische uitbetaling van dividend en het beleid met betrekking tot welk gedeelte van de winst gegarandeerd wordt uitbetaald als dividend.

Groeiaandelen

Wat precies jouw voorkeur heeft hangt ook van het risico profiel dat je voor jezelf hebt bepaald. Heb je nog een lange horizon, dan kun je voor een gedeelte van je portefeuille meer risico nemen. Groeiaandelen hebben vanzelfsprekend meer risico, maar de potentiële groei van de waarde van het bedrijf kan voor veel hogere rendementen zorgen dan dividend aandelen.

Voorbeelden van groeiaandelen zijn bijvoorbeeld Tesla en Alfen. Groeiende bedrijven die jarenlang verlies leden en door middel van naar aandelenuitgifte geld ophaalden om de bedrijven te laten groeien. Momenteel hebben beide bedrijven zwarte cijfers, maar wordt de winst volledig geherinvesteerd om het bedrijf te laten groeien. De bedrijven hebben zichzelf echter nog niet volledig bewezen, waardoor er ook een risico is dat de bedrijven failliet gaan of in ieder geval flinke tegenwind krijgen. De aandelenkoers van een bedrijf zal dan automatisch veel harder dalen dan bij dividend aandelen. De potentiële winst is dus hoger, maar het verlies ook. Een goede afgewogen aandelen portefeuille met zowel groeiaandelen als dividend aandelen is dan ook vaak aanbevolen door de experts.