Dividendbelasting

Dividendbelasting

Dividend is een vorm van inkomsten. Het is een bepaalde hoeveelheid geld die jij ontvangt als belegger. Deze hoeveelheid geld is vaak een aandeel van de winst dat het bedrijf heeft gemaakt waar jij aandelen van bezit. Maar niet alle soorten aandelen betalen dividend uit. Wanneer jij aandelen bezit waarover jij dividend ontvangt dan moet jij mogelijk dividendbelasting betalen over het ontvangen geld. Wanneer jij jouw dividend hebt ontvangen dan dien jij de dividendbelasting binnen één maand betaald te hebben. 

Dividendbelasting: een korte samenvatting

Elk land heeft zijn eigen regels rondom het betalen van belasting over het ontvangen dividend. Wanneer jij in Nederland belegt via een indexfonds of beleggingsfonds dan is het vaak zo geregeld dat de eigenaren van het fonds de dividendbelasting inhouden. Vaak is het voor jou als particuliere belegger mogelijk om deze belasting terug te vorderen.

Maar hoe hoog is die dividendbelasting dan? 15% is het antwoord in Nederland. Het bedrijf waarvan jij jouw dividend ontvangt kan deze 15% inhouden en afdragen aan de belastingdienst. Als aandeelhouder moet jij een bepaalde hoeveelheid belasting betalen over jouw dividend dat deel uitmaakt van jouw vermogen. Deze hoeveelheid wordt bepaald door berekeningen met box2 of box 3. Het ingehouden bedrag is alvast voor jou betaald en mag dus van het berekende bedrag afgetrokken worden.

Een kort voorbeeld

Het is begrijpelijk dat de voorgaande tekst wellicht wat abstract is. Daarom volgt hier een voorbeeld om het concept van dividendbelasting toe te lichten. Stel jij hebt aandelen in bedrijf A. Bedrijf A maakt 100 euro winst en keert dit aan jou uit. Het tarief voor dividendbelasting is dus 15%. Bedrijf A houdt deze 15% in en betaalt het dividend uit. Jij als aandeelhouder zult dus 85 euro ontvangen. De overige 15 euro gaat via bedrijf A naar de belastingdienst.

Vervolgens ga jij als aandeelhouder jouw inkomstenbelastingaangifte doen. Jij bezit meer dan 5% aandelen en wordt in box 2 belast. Stel dat het tarief 20% is. In totaal moet jij dus 20% belasting betalen over jouw ontvangen dividend. Het originele dividend dat jij zal ontvangen is 100 euro. 20% hiervan is 20 euro. Bedrijf A heeft al 15 euro voor jou betaald aan de belastingdienst. Aan het einde van jouw aangifte moet jij dus nog 5 euro belasting betalen om aan jouw betalingsplicht van 20 euro te voldoen. Onder de streep zul jij dus 80 euro winst overhouden waarvan jij heerlijk kunt gaan genieten.