Wat is het verschil tussen Ethereum en Ether?
Als mensen de naam Ethereum horen, gaan hun gedachten direct uit naar cryptovaluta. Heel logisch en het heeft ook heel veel met elkaar te maken. Maar Ethereum op zich moet je echter niet als een digitale valuta zien. Het is een digitaal cryptoplatform waar dan wel een crypto munteenheid wordt gebruikt met de naam Ether. Hieronder zullen we hier nader op ingaan.
Het cryptoplatform Ethereum?
Hoe werkt ethereum? Ethereum is een decentraal digitaal platform gebaseerd blockchaintechnologie, in beginsel voor het uitwisselen van data. Decentraal wil zeggen dat er geen centrale aansturing is. Het verschil met veel andere blockchainprojecten is dat je met Ethereum veel meer kan. Het is een programmeerbaar platform, wat inhoudt dat het geschikt is voor ontwikkelaars om decentrale toepassingen, ook wel DApps genoemd, te ontwikkelen. Deze profiteren van de voordelen van de blockchaintechnologie en de cryptovaluta.
Het voordeel van DApps is dat ze altijd werken en zeer betrouwbaar zijn. Ze kunnen worden gedecentraliseerd, waardoor ze dus niet door een bepaald persoon of bedrijf worden beheerd. Er zijn enorm veel ontwikkelaars over de gehele wereld die DApps op Ethereum ontwikkelen en beschikbaar stellen. Enkele voorbeelden hiervan zijn?
- Financiële apps om digitale activa (uit) te lenen of investeringen te doen.
- Zogenaamde wallets om cryptovaluta in op te slaan en betalingen mee te verrichten.
- Decentraliseerde markten om te kunnen handelen in digitale activa.
- De meest uiteenlopende games waarbij je virtuele activa bezit maar waarbij je ook echt kunt verdienen.
De cryptomunt Ether
Ieder op blockchain technologie gebaseerd platform heeft in principe wel een eigen digitale munteenheid. De munteenheid van Ethereum is Ether, dat meestal wordt afgekort als ETH. Ether, dat erg veel op Bitcoin lijkt, is puur digitaal. Je kunt het op ieder gewenst moment direct naar iedereen waar ook ter wereld toesturen. Je kunt het ook als onderpand of waarde opslag gebruiken. Ether staat niet onder toezicht van een bepaalde regering of instelling. Het is een zogenaamde decentrale digitale munteenheid. Doordat er schaarste is, blijft die waarde vast. Het bewaren van Ether doe je in een digitale portemonnee, wat we ook wel een wallet noemen.