Crypto valuta

Crypto valuta

Crpto valuta, bitcoins en ook altcoins zijn allemaal termen die je vast de afgelopen jaren met enige regelmaat voorbij hebt zien of horen komen. Niet zo gek natuurlijk! De populariteit van cryptovaluta in namelijk in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Momenteel belegt zelfs 1 op de 10 personen in crypto valuta. Dit kan zijn in bitcoins, maar ook in altcoins. Of het daadwerkelijk een belegging is, daar valt over te twisten. Toch is er een heel groot deel van de mensen die denkt dat cryptovaluta het geld van de toekomst wordt. Maar wat is nu eigenlijk crypto valuta en nog belangrijker, wat kunnen we ermee en wat brengt het ons?

Wat is crypto valuta?

Waar we gewend zijn om te betalen met fysiek geld of per pin, is de nieuwe techniek van betaling de zogeheten crypto valuta, in de ‘volksmond’ ook wel vaak crypto genoemd. Dit is een verzamelnaam van allerlei verschillende verschillende digitale valuta die momenteel op de markt zijn. De bitcoin is uiteraard de bekendste als we het hebben over crypto’s. Het is in principe niets meer dan een digitaal beloningssysteem zonder tussenkomst van banken om de transacties die worden gedaan te hoeven verifiëren. Het systeem werkt op basis van de blockchain technologie, wat is te vergelijken met een peer to peer systeem. Hiermee kan in principe iedere overal betalen en geld ontvangen. Alle transacties die worden gedaan liggen vast in een openbaar logboek. Deze is ook te allen tijde te raadplegen door iedereen die hier toegang tot wil hebben. De valuta zelf, die worden opgeslagen in een digitale wallet.

Hoe werkt het?

Het versturen en ontvangen van crypto valuta wordt vastgelegd in de zogeheten blockchain. Het logboek waarin alle transacties inzichtelijk zijn die worden gedaan en ook het bezit zelf in wordt vastgelegd. Een cryptovaluta is een stukje code, die een bepaalde waarde vertegenwoordigd. Deze valuta zijn versleuteld door middel van een bepaalde code en worden voor een mining proces geverifieerd en ook gewonnen. Dit gebeurt door middel van supercomputers, die ervoor zorgen dat complexe berekeningen worden opgelost. Voor het oplossen ontvang je een beloning in de vorm van nieuwe valuta. De valuta die je bezit is overigens niet tastbaar. De valuta die je bezit, is middels een code versleuteld. Enkel alleen hiermee heb jij toegang tot je bezittingen en kun je het versturen naar een andere persoon.