Bitcoins & altcoins

Bitcoins & altcoins

De kans dat jij te termen bitcoins, altcoins en crypto wel eens voorbij hebt horen of zien komen is vrij groot. Bitcoins zijn immens populair en steeds meer mensen bezitten ze. Om te beginnen is het goed te begrijpen wat crypto’s nu eigenlijk zijn. De naam crypto is namelijk een verzamelnaam die wordt toegekend aan alle verschillende valuta die we kennen op dit vlak. Waar voor de meesten onder ons de bitcoin ontzettend bekend is, zijn er ook tal van verschillende altcoins te verkrijgen. We kunnen ons heel goed voorstellen, dat het allemaal ietwat veel is en daarom leggen we je hieronder exact uit wat nu bitcoins zijn en wat altcoins zijn. Zie ook meer informatie bijvoorbeeld op Bitcoinsaltcoins.nl.

Hoe werkt het?

De techniek achter zowel bitcoin als altcoins is de zogeheten blockchain-technologie. Op deze manier kunnen alle transacties die worden uitgevoerd, centraal worden bewaard en zijn deze inzichtelijk voor alle gebruikers. Dit betekent, dat derden geen toegevoegde waarde meer hebben, in deze een bank of notaris. Een blockchain wordt door honderden verschillende computers frequent gecontroleerd om te kijken of de transacties die worden gedaan legitiem zijn. Deze transacties, zijn door deze technologie praktisch niet te hacken. Niet voor niets is deze technologie immens populair bij de gebruikers hiervan.

Bitcoin

Waar de term altcoins een verzamelnaam is voor alle andere munten buiten de bitcoin om, is de bitcoin een op zichzelf staande valuta. De bitcoin is niets meer dan een virtuele munt die bestaat uit een bepaalde code waaraan een bepaalde waarde wordt gehangen. Deze munt is dus, in tegenstelling tot ons fysieke geldt enkel digitaal te bewaren. Momenteel zijn er circa 19 miljoen bitcoins in omloop, terwijl het maximaal aantal te verkrijgen bitcoins 21 miljoen is. Deze bitcoins worden, zoals dat heet ‘gemined’ door het oplossen van super complexe codes door middel van supercomputers.

Altcoins

Waar de bitcoin de meest bekende ‘coin’ is, kennen we nog duizenden andere munten. Deze hebben de verzamelnaam ‘altcoin’ ook wel alternatieve coins genoemd. Waar in het begin enkel de bitcoin bestond, zijn er gaandeweg tal van andere munten bijgekomen, die in de basis allemaal op dezelfde blockchain-techniek werken, maar niet met elkaar verbonden zijn. De reden waarom er tal van altcoins zijn is in principe vrij eenvoudig. Dit heeft te maken met het doel waarmee de blockchain technologie wordt gebruikt. Doordat iedere ‘coin’ een ander doel heeft, zijn er tal van projecten waarin jij kunt investeren.