Wat is een broker?

Wat is een broker?

Als je zelf wilt beleggen heb je een broker nodig. Een broker is letterlijk vertaald een handelaar. De broker is daarmee het aanspreekpunt voor zowel kopers als verkopers van aandelen en maakt het mogelijk dat aandelen overgedragen worden van de ene aandeelhouder op de andere aandeelhouder. Waar in het verleden vaak de bank als broker optrad, merk je dat met de opkomst van internet en apps er steeds meer nieuwe brokers zijn. In de basis doen brokers allemaal hetzelfde, alleen zijn er vooral verschillen in kosten, mogelijkheden en kan het van belang zijn onder welk land ze vallen voor het financieel toezicht.

Kosten verschillen

Brokers willen voor hun werk vanzelfsprekend ook vergoed worden. Dit wordt op verschillende manieren gedaan. Zo kun je transactiekosten hebben, waarbij je per transactie (dus zowel aankoop of verkoop van een aandeel), een klein bedrag of percentage moet betalen. Ook zijn er brokers die nog beheerkosten of servicekosten berekenen. Ook dit is vaak een klein bedrag of percentage, alleen dit wordt periodiek betaald. Bijvoorbeeld per maand of per jaar. Brokers vergelijken is dan ook de moeite waard. Zeker banken vragen hoge beheer- en servicekosten, terwijl er online aanbieders zijn zoals DeGiro of Bux die geen beheer- en servicekosten hebben. Iedere broker heeft vaak een selectie van aandelen waar geen transactiekosten voor betaald hoeven te worden, waardoor je voor bepaalde aandelen of ETF’s dus gratis kunt beleggen.

Mogelijkheden

Per broker is er ook verschil tussen de mogelijkheden. Welke beurzen en aandelen worden aangeboden, zijn er mogelijkheden voor ETF’s, obligaties of zelfs opties om short of long te gaan? Afhankelijk van jou wensen kun je hier ook de keuze van je broker van af laten hangen.

Financieel toezicht

Binnen de EU zijn er regels voor brokers waar men zich aan moet houden, echter gaan landen hier toch verschillend mee om. Over de gehele wereld is men het eens over het feit dat in Nederland je als belegger goed beschermd wordt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) staat als een huis en beschermt jou als belegger door bijvoorbeeld hoge eisen te stellen aan brokers, maar ook aan bedrijven. Hierdoor is er minder risico op fraude of faillissementen. Dit terwijl in Duitsland een broker veel meer vrijheid heeft. Hier kan een broker werken met onderaannemers, wat betekent dat jij denkt aandelen via broker A af te nemen, terwijl die broker jouw bestelling doorverkoopt aan een andere broker. Dit zorgt voor risico’s en verhoogde kans op fraude, waardoor het nog belangrijker is om goed te checken onder welk toezicht een broker valt.