Wanneer starten met beleggen?

Wanneer starten met beleggen?

De financiële wereld is de afgelopen jaren om ons heen flink veranderd. De spaarrentes zijn tot bijna 0% gedaald en met flinke inflatie na corona zien we ons spaarvermogen jaarlijks minder waard worden. Niet raar dus dat het vaak gaat over beleggen. Hoewel beleggen in de jaren ’90 nog ongrijpbaar was en voor particulieren moeilijk was om te starten met beleggen, is dat met de opkomst van internet en zeker met de opkomst van de mobiel steeds makkelijker geworden. Via verschillende brokers kun je via een app op je telefoon beleggen, waardoor de instap heel makkelijk is. De vraag rijst dan ook, wanneer moet je starten met beleggen? De kranten staan vol met beurzen die iedere maand recordhoogtes bereiken, dus moet je nu wachten op een nieuwe crisis of is juist nu het moment om in te stappen? We duiken eens in een aantal belangrijke tips die helpen om voor jou te bepalen wanneer kan ik starten met beleggen?

Tip 1: zorg voor voldoende spaargeld

De belangrijkste tip is dat je niet moet starten met beleggen, wanneer je nog geen ruime spaarbuffer hebt. Voor de kapotte wasmachine, grote auto reparatie of schilderwerk aan je huis wordt het sterk aangeraden om een ruime spaarbuffer te hebben. Zo hoef je jezelf nooit zorgen te maken als er een onverwachte grote uitgave gedaan moet worden. Het NIBUD adviseert om ongeveer €6.000 spaargeld te hebben, zo ben je altijd financieel in staat om onverwachte uitgaven te betalen.

Tip 2: beleggen doe je voor de lange termijn

Beleggen doe je voor de lange termijn. Het advies is dan ook om te beleggen met geld wat je minimaal 5 jaar, maar liever nog 20 jaar kunt missen. Wanneer je start met beleggen wil je namelijk niet een moment hebben dat je een gedeelte van je aandelen moet verkopen om cash te creëeren. Je zult dan namelijk altijd zien dat de beurs een dip heeft, waardoor je met verlies moet verkopen.

Tip 3: periodiek inleggen

De markt verslaan; iedere belegger probeert dit. Het betekent dat je het beter wilt doen dan een grote index, zoals bijvoorbeeld de AEX index. Probeer hier niet naar te kijken en probeer al helemaal niet de markt te ‘timen’. Ja de beurzen staan nu hoog, maar wanneer je periodiek geld inlegt heb je gemiddeld over de jaren altijd een voordeel. Je koopt dan ook wanneer een aandeel hoog staat, maar ook wanneer het lager staat in een dip. Zo krijg je gemiddeld gezien de beste prijs en de meeste kans op een gezond rendement.