Vaststellingsovereenkomst en de financiële gevolgen
Wanneer jij en je werkgever beide van elkaar af willen, dan kan dit middels een vaststellingsovereenkomst. Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer. Dit is als het ware een overeenkomst tussen werkgever en werknemer, waarin bepaalde afspraken zijn opgenomen. Dit kan een bepaalde ontslagvergoeding zijn, maar ook een eventuele einddatum. Deze beëindigingsovereenkomst, zoals deze ook wel wordt genoemd, kan zorgen voor verschillende financiële gevolgen. Wil jij weten wat het voordeel kan zijn van zo’n overeenkomst en welke gevolgen het eventueel voor jouw financiële situatie kan hebben? Wij vertellen het je!
Wat staat er allemaal in een vaststellingsovereenkomst
Op het moment dat jij en je werkgever uit elkaar willen middels een vaststellingsovereenkomst, dan is het belangrijk om hier als werknemer goed over na te denken. Het is namelijk vaak vanuit de werkgever een voorstel. Dit betekent concreet dat er vaak voldoende ruimte is tot onderhandelen. Belangrijk is dat de juiste informatie in deze overeenkomst staat, zodat er later geen discussie over kan ontstaan. Uiteraard is de reden van ontslag belangrijk, maar ook eventuele uitbetaling van vakantiedagen en vakantiegeld is belangrijk. Daarnaast kan het ook zijn dat er een transitievergoeding overeen is gekomen. Belangrijk is voor dat je akkoord gaat, goed checkt of alles is vermeld zoals afgesproken. Ook is het verstandig om te onderhandelen. Het kan namelijk heel goed zijn dat jij vindt dat je recht hebt op meer. Op het moment dat je werkgever graag van je af wil, is de kans vrij groot dat je er wat meer uit kunt halen.
De financiële gevolgen
Op het moment dat je middels een vaststellingsovereenkomst uit elkaar gaat, dan is het belangrijk te controleren of je recht hebt op een uitkering. Heb je dit niet, dan kunnen de financiële gevolgen natuurlijk enorm zijn. Belangrijk is vooral dat er in de vaststellingsovereenkomst staat aangegeven dat het op initiatief van de werkgever is dat je bent ontslagen. Ook is het belangrijk dat je niet op staande voet bent ontslagen. Is dit wel het geval, dan vervalt je recht op een uitkering. Als laatste mag je ook niet ziet zijn tijdens het tekenen van je vaststellingsovereenkomst. Voldoe je aan deze eisen, dan kun je een WW uitkering aanvragen. Dit geeft je wat financiële zekerheid en de tijd om een geschikte nieuwe baan te vinden.