Vastgoed en WOZ besparing​

Vastgoed en WOZ besparing​

Heb jij beleggingsvastgoed of een koopwoning? Dan is de jaarlijks bepaalde WOZ waarde van grote invloed op de gemeentelijke lasten die je moet betalen. Zeker met de stijgende woningmarkt van 2021 zal het komende jaar interessant zijn om te zien wat de WOZ waarde van woningen wordt in 2022. In dit artikel duiken we in de WOZ waarde en de mogelijke besparingen die je kunt hebben op de WOZ waarde door WOZ bezwaar te maken. 

Wat is de WOZ waarde?

De WOZ waarde is letterlijk de ‘Waarde Onroerende Zaken’. Binnen onroerende zaken valt je woning en alles wat direct bij de woning hoort en niet makkelijk te verplaatsen is voor een andere woning. Je inrichting, zoals een bank en tv, zijn makkelijk te verplaatsen en vallen daarom onder ‘roerende zaken’ en tellen niet mee voor de WOZ waarde. Een tuinhuisje of zonnepanelen zouden theoretisch gezien wel verplaatst kunnen worden, maar deze worden gezien als onroerende zaken vanwege de complexiteit om deze te verplaatsen. 

Hoe kun je besparen op de WOZ waarde?

Een aantal gemeentelijke heffingen zijn rechtstreeks gebaseerd op de WOZ waarde van je woning. Daarnaast zijn er nog andere zaken die beïnvloedt worden door de WOZ waarde, zoals de schenkbelasting en vermogensbelasting. Onderstaand de drie meest bekende belastingen waar je op zou kunnen besparen. 

1. OZB – de Onroerende Zaak Belasting, is een jaarlijkse belasting die per gemeente bepaald wordt. Dit is een percentage van de WOZ waarde van je woning. In Amsterdam was dit in 2021 bijvoorbeeld 0,0428%. Had je woning een WOZ waarde van €400.000, dan was je jaarlijkse OZB €171,20. Voor bedrijfspanden lag dit percentage in 2021 overigens op 0,1796%. Een te hoge WOZ waarde heeft dan grote invloed op de hoogte van je OZB. 

2. Rioolheffing – de rioolheffing is soms ook op basis van je WOZ waarde, in andere gemeenten is dit een vast bedrag per bewoner per huis. 

3. Eigenwoningforfait– een belasting vanuit de Rijksoverheid die bij je inkomstenbelasting hoort. Afhankelijk van de waarde van je huis betaal je een eigenwoningforfait van 0,2-0,5% over de WOZ waarde van een woning tot €1.100.000. 

Het belangrijkste om te besparen op je WOZ waarde is om te weten dat je bezwaar kunt maken tegen de vastgestelde WOZ waarde. Binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ waarde van jouw gemeente kun je bezwaar maken. WOZ bezwaar maken is altijd de moeite waard, zeker wanneer je kunt aantonen dat de waarde van jouw woning te hoog is ten opzichte van vergelijkbare woningen.  

Waar is de WOZ waarde op gebaseerd?

De gemeente bepaald de WOZ waarde op basis van de verwachte waarde van een woning of bedrijfspand door te beoordelen wat de woning op 1 januari van het jaar daarvoor waard zou zijn. Krijg je in 2022 straks een WOZ waarde van de gemeente binnen, dan geeft deze dus de waarde aan van 01-01-2021. Hierbij wordt gekeken naar de gemiddelde verkoopprijs in dezelfde buurt, naar het type woning (appartement, tussenwoning, vrijstaand etc.) en de grootte van zowel het huis (woonoppervlakte) en het perceel.