Vakantiehuis als belegging

Vakantiehuis als belegging

De aandelenmarkten zijn na de coronacrash in 2020 en 2021 hard gestegen. Sinds het laatste kwartaal van 2021 zie je dat de aandelenmarkt beetje bij beetje aan het corrigeren is voor de hoge waarderingen van de bedrijven op de beurs. Deels ingegeven door de hoge inflatie en dreigende renteverhogingen van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Centrale Bank (FED). Hierdoor kijken meer en meer beleggers weer naar andere vormen van beleggen, zoals obligaties en zeker ook vastgoed is weer in trek. Beleggen in vastgoed is juist ook voor de particuliere belegger heel aantrekkelijk, wie heeft er nou nog nooit gedroomd over een (vakantie)huis in het buitenland. Een vakantiehuis biedt je meerdere voordelen als belegger, hier duiken we voor je in.

Vakantiehuis kopen

Een vakantiehuis in het buitenland kun je helemaal uitzoeken naar je eigen smaak en wensen. De locatie, type woning en inrichting kun je volledig zelf beheren, waardoor het ook een fijne plek wordt om zelf meermaals per jaar naar toe op vakantie te gaan of er wellicht te overwinteren tijdens de koude en natte winters in Nederland. Een huis in Spanje of Portugal is dan ideaal, met winterse temperaturen die aan de Middellandse zee rond de 15 graden blijft.

Vakantiehuis verhuren

Wanneer je zelf niet gebruik maakt van het vakantiehuis, kun je het vakantiehuis verhuren. Dit kun je zelf doen, maar dan zal je ook zelf het inchecken en uitchecken moeten organiseren alsmede het schoonmaak en beschikbaar zijn voor vragen. Praktischer is het om dit uit te besteden, zodat je huis verhuren Portugal zorgeloos door een ander kunt laten doen en jij kunt focussen op het rendement.

Vakantiehuis rendement

Het rendement op een vakantiehuis laat zich soms wat moeilijk vatten. Het rendement is vanzelfsprekend makkelijk te berekenen door de inkomsten en uitgaven aan de vakantiewoning met elkaar te verdisconteren, echter is de tijd die je zelf gebruik maakt van het vakantiehuis ook rendement. Zonder eigen vakantiewoning zou je voor de vakanties een accommodatie moeten huren, dus voor het fictieve rendement zou je iedere week dat je zelf gebruik maakt van de woning ook het huurbedrag bij je inkomsten op kunnen tellen.