Tips voor je beleggingen administratie

Tips voor je beleggingen administratie

Tijdens het beleggen zal je veel achter je PC zitten. Het inlezen in bedrijven, je shortlist en longlist voorbereiden, video’s bekijken over bedrijven en via bijvoorbeeld Excel je aandelen goed bijhouden en de rendementen in de gaten houden. De hardware die je nodig hebt om te kunnen beleggen zijn dus vooral een goede PC, (breed) beeldscherm en randapparatuur als een toetsenbord en muis. Vanzelfsprekend kun je dit ook allemaal via je broker app op je telefoon doen, maar wij raden aan om ook zelf via bijvoorbeeld Excel goed je beleggingen bij te houden. Zo kun je goed het effectieve rendement berekenen via Excel, door je inleg en aankopen/verkopen bij te houden.

Tip 1: Goede apparatuur

Als gezegd heb je een aantal basis dingen nodig, zoals een PC en een (breed)beeldscherm. Gelukkig zijn deze vaak in de aanbieding en zijn er veel kortingscodes online te vinden. Wij vinden breedbeeldscherm met curve erg fijn werken. Je krijgt meer informatie op je scherm en door het curved beeldscherm kun je alles goed vanuit 1 ooghoek bekijken en hoef je niet veel te draaien met je nek en hoofd.

Tip 2: Excel gebruiken

Als gezegd hoef je niet in Excel alles bij te houden, want in de basis doet je broker app dit ook al. Echter geeft deze vaak niet het effectieve rendement weer. Doordat je periodiek inlegt heeft dit nogal invloed op je jaarrendement. Begin je met €10.000 en heb je einde jaar €15.000 waarde? Dan zou je zeggen je hebt 50% rendement. Alleen wat als je tussentijds ook nog hebt ingelegd, dan is het fijn om uit te kunnen rekenen wat je daadwerkelijke rendement is op al je periodieke inleggen. Dit kan via Excel verdisconteert worden zodat er een effectieve rente overblijft. Wist je dat je zelfs via een Excel formule de actuele beurskoers kunt inladen?

Tip 3: Print overzichten uit

Het klinkt misschien ouderwets, maar print periodiek je beleggingsoverzichten uit. Met de HP store acties heb je voor een mooie prijs een goede printer. Ook zou je in de cloud kunnen werken om zeker te zijn dat je mooi opgemaakte en bijgewerkte Excel bestanden niet verdwijnen bij een crash van je PC. Wij doen het liefste beide; we printen ieder kwartaal een overzicht uit en zorgen ervoor dat we de Excel dan weer uploaden in de cloud.