Stress van koerswijzigingen

Stress van koerswijzigingen

Op de beurs kan het soms stressvol zijn door koerswijzigingen. Op een handelsdag kunnen aandelen enorm fluctueren, waardoor je de waarde van je portefeuille soms sterk ziet stijgen en dalen. Beide situaties kunnen voor stress zorgen, want moet je de winst verzilveren bij koersstijgingen en wanneer moet je het verlies nemen bij koersdalingen. Hoe moet je met de stress omgaan van koerswijzigingen?

Beleggingsstrategie hanteren

Wat het beste helpt is om een bepaalde beleggingsstrategie te hanteren. Dit betekent dat je met een plan werkt, bijvoorbeeld om over lange termijn vermogen op te bouwen. De emotie kun je dan uit de koerswijzigingen halen, want het is niet erg als een aandeel met 10% zakt als je een lange termijn visie hebt. Je kunt dan altijd teruggrijpen op je beleggingsstrategie, waardoor je minder stress krijgt van fluctuatie.

Ook kun je in een beleggingsstrategie voor jezelf vaststellen wanneer je bijvoorbeeld een aandeel moet verkopen als deze stijgt of juist daalt. Ook hierdoor hoef je minder stress te hebben, omdat je jezelf aan het plan kan houden.

Stress kwijt raken

Stress kwijt raken is een lastig emotioneel gegeven wat in iedereen zit. Men zegt wel eens dat vrouwen beter kunnen beleggen, omdat zij beter met stress om kunnen gaan. Soms is stress kwijt raken heel simpel, bijvoorbeeld door een nekmassage apparaat kopen. Los van het fijne gevoel dat een massage apparaat je geeft, helpt het vooral in je hoofd door je emotie kwijt te raken en echt even een moment te nemen.

Daarna kun je met frisse moed eens goed kijken naar waarom je stress van de koerswijziging hebt gehad. Ga het nieuws bekijken waardoor de koerswijziging heeft plaatsgevonden en laat je door goede bronnen raadplegen hoe zij naar de fluctuatie kijken. Is het een tijdelijk gegeven door bijvoorbeeld Corona, of komt het door strategische keuzes van het bedrijf wat wellicht langere koerswijzigingen oplevert. Mocht dat niet helpen, begin dan weer met de eerste tip. Houd je vast aan de beleggingsstrategie en voor de echte ontspanning: een massage apparaat kopen.

Over de lange termijn kun je bijna met zekerheid zeggen dat sterke fluctuaties op de beurs vaak wel weer herstellen. Wel kan het zijn dat het ene aandeel beter hersteld als het andere, dus een gespreide portefeuille of beleggen in indexfondsen zorgen ervoor dat je goed je risico’s spreidt.