Start met online beleggen

Start met online beleggen

Beleggen was vroeger iets voor oude mannen die via de bank, telefoon en fax hun aandelen konden kopen en verkopen. Met de opkomst van het internet, en zeker het mobiel internet, is dit steeds gemakkelijker geworden. Om te starten met online beleggen heb je alleen een smartphone, tijd, interesse en een gezond verstand nodig. Deze 4 topics gaan we behandelen zodat je een startgids om te starten met online beleggen.

Beleggen via smartphone

Verschillende aanbieders – zogeheten brokers – bieden via hun app de mogelijkheid om aandelen, etf’s en andere vormen van beleggingen te verhandelen. Ook de traditionele banken bieden deze mogelijkheid via hun bankieren app. Bij het uitzoeken van een broker is het zaak om de kosten te vergelijken die je betaald per transactie. Daarnaast is het verstandig om te kijken of er een maandelijkse fee in rekening wordt gebracht. Ook al is deze maar 0,2% bijvoorbeeld, dit heeft op de lange termijn een enorm effect op je rendement.

Neem de tijd

Bij beleggen is een lange horizon het allerbelangrijkste. Het advies is daarom ook altijd om alleen te beleggen met geld wat je voor een lange periode kunt missen, denk hierbij echt aan 10, 20 of zelfs 30 jaar of langer. Daarnaast heb je tijd nodig om je te verdiepen in beleggen. Duik de boeken in, beluister podcasts en bekijk Youtube filmpjes die jou de achtergrond over beleggen gaan vertellen.

Waar ligt je interesse?

Uiteraard wil je bij beleggen gaan voor een optimaal rendement. Echter moet je ook interesse hebben in de aandelen of etf’s waarin je wilt beleggen. Wellicht is er in de bankensector meer rendement te behalen, maar heb je hier helemaal niets mee. Dan wordt het een hele kluif om de bankaandelen de komende tientallen jaren te volgen. Daarnaast heb je vaak bij sectoren waar je interesse liggen ook beter door hoe een bedrijf zijn geld verdient en welke marktontwikkelingen er binnen die sector spelen. Zo kun je ook beter inschatten hoe de toekomst van een sector gaat zijn en of het bedrijf waar jij aandelen van wilt kopen hierop voorgesorteerd staat.

Gebruik je gezonde verstand

De afgelopen jaren zijn meme aandelen bijvoorbeeld erg populair geworden; door groepjes particuliere beleggers wordt kunstmatig de prijs enorm opgedreven van een aandeel terwijl het bedrijf dit helemaal niet waard is. Gebruik hierbij altijd je gezonde verstand. Klinkt iets te mooi om waar te zijn, dan zal het dit ook zijn.