Peaks beleggen

Peaks beleggen

Sinds kort is er een nieuwe manier om te starten met beleggen, namelijk met de app Peaks. In dit artikel gaan we Peaks beleggen verder toelichten en duiken we in de voor- en nadelen van deze vorm van beleggen. Peaks is een onderdeel van Rabobank maar werkt volledig zelfstandig. Je kunt het een beetje vergelijken met Tikkie; dat is onderdeel van ABN-AMRO, maar werkt ook volledig zelfstandig. Doordat er sinds eind 2018 een wet is aangenomen waardoor banken – na toestemming van jou als gebruiker – inzage kunnen krijgen in betaalgegevens van andere banken is Peaks pas echt interessant geworden. Voorheen was het zonder deze wet alleen voor Rabobank klanten mogelijk om gebruik te maken van de app. Nu is dat ook voor andere banken (dus ook bijv. ING) het geval, daarom hoog tijd om eens in Peaks te duiken.

Automatisch beleggen

In de basis is Peaks een beleggingsapp die je de mogelijkheid geeft om automatisch te beleggen met je kleingeld. Waar je in het verleden met contant betalen altijd kleingeld overhield en vaak in een grote pot thuis verzamelde, geeft de app je de mogelijkheid om bedragen af te ronden en dat wisselgeld in te zetten als belegging. Zo wordt iedere betaling afgerond op de hele euro en met het wisselgeld beleg je. Dus is een aankoop €24,20; dan stopt de app het wisselgeld à €0,80 in je beleggingen.

Daarnaast biedt Peaks ook de mogelijkheid om periodiek (maandelijks) een inleg te doen en een gedeelte van meevallers als bonussen of vakantiegeld te gebruiken voor het beleggen.

Beleggingsprofiel kiezen

Bij het aanmelden bij Peaks moet je jouw account instellen en kiezen voor welke beleggingsprofiel je wilt gaan. Binnen de app heb je 4 keuzes, van weinig risico tot hoog risico. Hoe meer risico je neemt, hoe hoger het gemiddelde rendement is; echter is er bij beleggen en dus ook bij Peaks ook altijd een risico dat je beleggingen minder waard worden. Kijk dus goed wat bij jouw past. Vaak hangt een risicoprofiel samen met hoe lang je horizon is voor je belegging. Beleg je voor je pensioen, dan geeft het niet als er wat schommelingen in je beleggingen zitten. Beleg je voor een nieuwe keuken over 2 jaar, dan wil je niet dat je over 2 jaar net last hebt van een beursdip.

Vervolgens belegt Peaks voor jou in bepaalde aandelen, obligaties en/of ETF’s. Dit is afhankelijk van je risicoprofiel. Voor alle profielen geldt dat je hier zelf geen keuzes in kan maken, dat doet Peaks voor je. Wil je zelf kiezen welke aandelen je neemt, ga dan voor een andere beleggingsapp als bijvoorbeeld DeGiro.

Conclusie

Peaks maakt het vooral erg gemakkelijk en laagdrempelig om geld opzij te zetten wat je niet mist. Wel zijn er hoge kosten (€1 per maand tot €2.500 waarde, boven de €2.500 betaal je 0,5%), terwijl andere apps als DeGiro hier geen vaste kosten voor hebben. Echter krijg je er veel gemak voor terug en heb je er geen omkijken naar. De ervaringen Peaks beleggen zijn over het algemeen erg positief, zeker om naast je eigen beleggingsportefeuille te hebben is het een makkelijke manier om je kleingeld en wisselgeld nuttig in te zetten.