Maak kennis met VeChain

Maak kennis met VeChain

VeChain is een op blockchain gebaseerd platform dat de waarheid vastlegt van wat er in elke fase van de supply chain gebeurt. Het combineert fysieke tracking met blockchain-records om producten in de echte wereld in de gaten te houden, van productie tot levering, waardoor fraude wordt voorkomen en de transparantie wordt vergroot.

Maar wat is een supply chain eigenlijk? Deze keten omvat de gehele stroom aan goederen, informatie en geld. De supply chain is gericht op het vervullen van de wensen van de klant aan het eind van de keten. Een supply chain voor cryptocurrencies omvat dus alle behoeften conform de wensen van de handelaren. Ook bevat deze keten informatie over alle crypto-transacties.

Het beheer van al deze informatie kan een arbeidsintensieve taak vormen. Met alle handelaren op de cryptomarkt worden er dagelijks ontzettend veel transacties gedaan. VeChain is in het leven geroepen om het managen van de supply chain te vergemakkelijken. Het werd oorspronkelijk bedacht als een manier om te bepalen of een real-life product nep is of niet en het voorkomen van fraude en knock-offs. Sindsdien wordt het gebruikt door grote bedrijven om alles te volgen, van wijnproductie tot autoproductie.

VeChain

VeChain is uitgegroeid van een klein bedrijf tot een groot bedrijf dat wereldwijd wordt gebruikt. VeChain wordt gebruikt om allerlei zaken in de supply chain van verschillende goederen te managen. De manier waarop het dat doet is eenvoudig. VeChain geeft elk product een unieke identiteit en gebruikt vervolgens sensoren om bij te houden wat er in elke fase van de supply chain gebeurt. Op die manier kunnen bedrijven er zeker van zijn dat producten correct worden behandeld en kunnen consumenten controleren of hun aankopen legitiem zijn. Om transparantie te bevorderen publiceert VeChain regelmatig financiële rapporten.

In het jaar 2015 is VeChain opgericht door de voormalige CIO van Louis Vuitton China, Sunny Lu. Hij combineerde zijn expertise in luxegoederen met blockchaintechnologie om een IoT (Internet of Things) applicatie voor supply chain management te creëren. Hij is tot op heden de CEO van VeChain via een non-profitorganisatie genaamd de VeChain Foundation.

VeChain is ook zeer strategisch geweest als het gaat om partnerschappen. Zo waarborgen zij een partnerschap op nationaal niveau met China bij de ontwikkeling van slimme steden. Daarnaast heeft het de krachten gebundeld met PricewaterhouseCoopers (PwC) die hebben geholpen de blockchain van VeChain bij klanten te promoten.

De toepassing van VeChain in de praktijk

Hoe werkt een VeChain nu eigenlijk in de praktijk? Je kunt een VeChain onderverdelen in 3 delen: de echte technologie, de cryptocurrency en het platform.

Technologie uit de echte wereld. VeChain werkt door fysieke producten een unieke identiteit te geven, meestal via RFID (radiofrequentie-identificatie), QR-codes of NFC (near-field communication). Sensoren registreren informatie in elke fase van de toeleveringsketen en worden geregistreerd en gekoppeld aan de identiteit van het product. Dit zijn sensoren die VeChain ontwerpt en zijn gemaakt door fabrikanten zoals Bosch en Qualcomm. Omdat het blockchain-technologie gebruikt, kunnen de geregistreerde gegevens niet worden gewijzigd. Dit maakt een waarheidsgetrouwe registratie mogelijk van hoe de omstandigheden in de hele toeleveringsketen waren. Als er iets mis is gegaan, zoals goederen die naar de verkeerde plaats worden verzonden, zal het blockchain-record precies laten zien waar de fout heeft plaatsgevonden.

De cryptocurrency. VeChain gaf oorspronkelijk tokens (bekend als VEN) uit op Ethereum voordat het in 2018 zijn eigen platform uitbracht. Met dit nieuwe platform kwam een rebranding als VeChainThor (bekend als VET). VET is de betaling die wordt gebruikt in het systeem van VeChain. Hoe meer beroepsonderwijs en -opleiding een persoon of onderneming heeft, hoe hoger de prioriteit als het gaat om het gebruik van de bronnen van de blockchain. VET kan ook worden gebruikt om een tweede soort token te genereren, bekend als VeThor of Thor Power (VTHO), om toegang te krijgen tot de supply chain-technologie. Dus een bedrijf dat de tracking van VeChain wil gebruiken voor hun supply chain moet VTHO betalen om meer informatie aan de blockchain toe te voegen.

Het platform. Het platform dat wordt gebruikt om dit alles te doen, bekend als een main-net, kan ook worden gebruikt door andere blockchain-projecten om hun eigen munt op het systeem van VeChain te lanceren (op een vergelijkbare manier als Ethereum). Dit platform heeft geholpen om VeChain van alleen supply chain naar dApps te verplaatsen.

VeChain kopen en opslaan

De VET token dient als een toename van waarde binnen de VeChain blockchain. Dit token kan waarde overbrengen over de blockchain en slimme contracten activeren. Het is ook hoe gebruikers betalen voor transacties op dApps die functioneren op de VeChain-blockchain.

VeChain is beschikbaar op verschillende handelsplatforms. Eén van de gemakkelijkste manieren om VET in handen te krijgen is via crypto exchange Bitvavo. Bitvavo is zeer betrouwbaar en daardoor uitgegroeid tot ’s werelds grootste cryptocurrency exchange. Wil jij een andere exchange gebruiken? Zorg er dan voor dat jij voldoende onderzoek hebt gedaan naar de exchange om er zeker van te zijn dat deze betrouwbaar is.

VeChain kun je op verschillende manieren opslaan. Als je VET snel wilt verhandelen dan kun jij kiezen voor een mobiele portemonnee van VeChain Thor. Deze is gemakkelijk te gebruiken en biedt alle nodige functies. Als je een grote investering in VET wilt doen of als je van plan bent om deze crypto voor langere tijd vast te houden, dan is een hardware wallet de beste optie.

Conclusie

Eigenlijk kunnen we dus zeggen dat VeChain een blockchain platform is, dat speciaal werd ontwikkeld om het supply chain management en bedrijfsprocessen waar mogelijk te verbeteren.

Op het VeChain-platform komen twee tokens voor: de VeChainThor Energy (VTHO) en de VeChain Token (VET). De token VET wordt veelal gebruikt voor het overdragen van waarde over het netwerk van VeChain, VTHO wordt daarentegen gebruikt als energie of “gas” om slimme contracttransacties van stroom te voorzien. VeChain is ook van plan om een toonaangevend platform te worden voor initial coin offerings (ICO’s) en voor het uitvoeren van transacties tussen met Internet of Things (IoT) verbonden apparaten.