Kan je nog voordelig geld lenen met de stijgende rentes?

Kan je nog voordelig geld lenen met de stijgende rentes?

Met de huidige economische situatie is het begrijpelijk dat consumenten zich afvragen of het nog wel verstandig is om geld te lenen met deze huidige stijgende rentes. Daarnaast zien we ook dat mensen wat terughoudender worden. Toch is dit absoluut niet nodig! Ondanks de stijgende rentes is het nog steeds mogelijk om tegen scherpe tarieven geld te kunnen lenen. Dit geldt voor zowel een persoonlijke lening, doorlopend krediet, als een hypotheek. Uiteraard is het allemaal wel wat duurder geworden, maar dat heeft logischerwijs ook een reden.

De reden dat de rentes zijn gestegen

Voor wie het nieuws regelmatig volgt, is het natuurlijk geen verrassing dat de rentes de afgelopen periode enorm zijn gestegen. Waar dit in het begin van 2022 begon met de stijgende hypotheekrentes, wat zich verder gedurende het hele jaar heeft doorgezet, zien we dat dit nu voorzichtig begint te stabiliseren. Met een rente van onder de 2% in 2022, zijn de rentes vandaag de dag in 2023 ruim 4%. Daarbij komt ook het enorme huizen tekort, waardoor de prijzen buitenproportioneel zijn gestegen. Dit, in combinatie met de stijgende rentes, heeft ervoor gezorgd dat we op een punt zijn beland dat het niet langer zo kan. De voornaamste reden van deze stijging is onder andere de pandemie en ook de huidige situatie in Oekraïne.

De invloed van de ECB

Door de stijgende vraag naar producten en de schrijnende tekorten doordat de wereldhandel stil heeft gelegen, heeft ervoor gezorgd dat de inflatie enorm is geweest in de afgelopen periode. Daarbij kwam ook nog het vastlopen van de Ever Given in maart 2021 in het Suez kanaal, waardoor de belangrijkste handelsroute voor de scheepvaart maar liefst 6 dagen heeft stilgelegen. De impact was dus gigantisch. Naast deze externe invloeden, was het voor de ECB ook onvermijdelijk om de rentes te verhogen. Dit heeft er direct voor gezorgd dat ook de hypotheek- en consumptieve rentes stegen.

Welke mogelijkheden tot het voordelig kunnen lenen zijn er?

Een logisch gevolg van deze stijging, is de vraag of het voordeliger lenen van geld nog tot de mogelijkheden behoort. Vooral om ook de stijgende energieprijzen, kiezen steeds meer mensen voor het verduurzamen van hun woning. Wanneer je niet beschikt over de financiële middelen om dit zelf te kunnen bekostigen, is het openbreken van je hypotheek of het afsluiten van een persoonlijke lening het enige alternatief. Afhankelijk van de hoogte van het bedrag, kan een persoonlijke lening een interessante optie zijn, in plaats van het verhogen van je hypotheek. Kies je voor een persoonlijke lening, dan heb je niet van doen met kosten voor eventuele taxatie van de woning of kosten voor het notarieel vast laten leggen.

Bron: https://www.becam.nl/blog/kan-je-nog-voordelig-geld-lenen-met-de-stijgende-rente/