Is beleggen hetzelfde als gokken?

Is beleggen hetzelfde als gokken?

Veel niet-beleggers kijken met argwaan naar de beurs. Beleggen wordt vaak gezien als gokken, de vraag is of dit terecht is of niet. Veel hangt samen met weten wat beleggen precies is. Er wordt bij beleggen bijvoorbeeld vaak gesproken over lage risico en hoge risico aandelen, waarbij je bij een hoger risico eerder kunt spreken van gokken dan bij lage risico aandelen.

Laag risico

Bij een laag risico spreken we van aandelen die minder volatiel zijn. Dat betekent dat de koers over de afgelopen jaren altijd wel wat gedaald en gestegen is, maar dat er niet een heel grote bandbreedte is. Als je hierin gaat beleggen is er weinig risico dat je aandelen minder waard worden, vaak ook doordat deze bedrijven dividend betalen waardoor je ook bij een iets lagere waarde nog steeds een rendement kan halen. Dit zijn bedrijven als Shell, Heineken, Randstad en Unilever. Het grootste risico is faillissement, daarbij krijg je als aandeelhouder precies €0 voor je aandeel terug. Dit is bij zulke multinationals echter een enorme onwaarschijnlijkheid, wat bijdraagt aan een lager risico.

Hoog risico

Het tegenovergestelde van een laag risico aandeel is een hoog risico aandeel. Hierbij zijn er twee grote risico’s. Het ene risico is dat een aandeel heel volatiel kan zijn. Dat betekent dat het in korte tijd enorm in waarde kan stijgen, maar dat het ook in waarde enorm kan dalen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Tesla. Dit is enorm in waarde gestegen de afgelopen periode, maar is ook erg volatiel. Bij slechte berichtgeving over de CEO Elon Musk daalt het aandeel al snel met >10 procent. Ook zie je vaak bij startups / scale ups dat er een groter risico is op faillissement. Hoe hoger het risico, hoger ook de kansen op grotere winsten. Echter is daarmee ook een hoger risico op het feit dat je (al) je geld kwijt raakt. Daarbij kun je bij beleggen wel goed kijken naar onderliggende signalen als het jaarverslag. Terwijl als je dat vergelijkt met gokken of bijvoorbeeld een Staatsloterij trekking je geen enkele invloed hebt op je winstkansen.

Is beleggen hetzelfde als gokken? Wat ons betreft niet. Je kunt bij beleggen veel beter een inschatting maken op verwacht rendement, wat je ook kunt bewijzen en staven met cijfers.