Inkomstenbelasting en beleggen

Inkomstenbelasting en beleggen

De IB-aangifte (inkomstenbelasting) moet weer ingediend worden bij de Belastingdienst en daarom voor ons tijd om eens in de belastingaangifte te duiken en wat beleggen hier voor gevolgen voor heeft. We gaan er voor het gemak van uit dat je een particuliere belegger bent, wat voor gevolgen hebben je aandelen voor de IB aangifte? Daarnaast is het erg belangrijk om te beoordelen of je fiscaal partners bent met je partner, dit heeft voor de te betalen belasting namelijk veel invloed.

Vermogen en persoonlijke financiën

Je vermogen hoort thuis in Box 3, hier is een heffingsvrije drempel bepaalt voor 2020 van €30.846. Heb je echter een fiscale partner, dan is het heffingsvrije vermogen €61.692. Bij je vermogen hoort zowel je spaargeld als je beleggingen. Voor het bepalen van je persoonlijke financiele status, krijg je vanuit verschillende bronnen jaar overzichten toegestuurd of kun je downloaden. Van je werkgever krijg je een jaaroverzicht van je salaris, van je bank kun een jaaroverzicht downloaden voor je spaargelden en bij je broker krijg je een jaaroverzicht van de waarde van je beleggingen en het ontvangen dividend.

Fiscale partners

We benoemden net al even dat het feit dat je fiscale partners bent nogal invloed heeft op je inkomstenbelastingaangifte. De heffingsvrije drempels worden verhoogd en doordat je als fiscale partners vaak ook samen spaart of belegt is dit voordeliger dan wanneer dit gescheiden zou zijn. Om te bepalen of je fiscale partners bent, heeft de Belastingdienst een web applicatie gemaakt waarin je een aantal vragen moet beantwoorden. Wist je bijvoorbeeld dat alleen samenwonen met je partner er niet voor zorgt dat je automatisch fiscale partners bent? Hiervoor moet naast het samenwonen nog iets geregeld zijn, bijvoorbeeld een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap/trouwen of elkaar erkennen voor het partnerpensioen.

De voor- en nadelen fiscaal partner kun je dus met elkaar vergelijken mocht je nog niet automatisch fiscaal partnerschap hebben. Bij de bovengenoemde redenen ben je dit automatisch, maar je kunt er dus voor kiezen om een samenlevingscontract op te laten stellen bij de notaris voor ~€400. Zeker als je dit bij je vermogen, of bijvoorbeeld bij je hypotheekrente aftrek, een groot belastingvoordeel geeft dan is het de moeite waard om de kosten en baten naast elkaar te zetten en dit uit te rekenen. Erg romantisch wordt het samenlevingscontract dan niet, maar richting je partner kun je het altijd onderbouwen dat de romantiek nog komt met trouwen of kinderen.