Hoe is de AEX opgebouwd?

Hoe is de AEX opgebouwd?

De Amsterdam Exchange index, kortaf AEX, in een index van aandelen die verhandeld worden op de Euronext Amsterdam. De index, opgericht in 1983, bestaat uit de 25 meest actief verhandelde aandelen op de beurs.

De AEX is niet één van de belangrijkste wereldwijde beursindexen waar iedereen van gehoord heeft, maar wel een belangrijke indicator van de Nederlandse economie als geheel. Het bevat bekende Nederlandse blue-chip bedrijven zoals Heineken en Royal Dutch Shell. De index bereikte een hoogtepunt in september 2000 op het hoogtepunt van de dot-com bubble.

De 25 bedrijven die zijn opgenomen in de AEX Index worden jaarlijks geëvalueerd, met wijzigingen volgens welke organisaties het afgelopen jaar de hoogste aandelenomzet hadden. Net als elke andere marktindex wordt de AEX beïnvloed door wereldgebeurtenissen zoals natuurrampen, politieke onrust en economische neergang. Het meet ook de houding van beleggers ten opzichte van de toestand van de Europese economie.

In september 2000 fuseerde de Amsterdamse beurs met de Brussels Stock Exchange en de Paris Stock Exchange tot Euronext Amsterdam.

De weging van de AEX 25 index

Waar de meeste beurzen gewogen worden op prijs, wordt de AEX 25 aandelenindex gewogen op kapitalisatie. Als de prijzen worden verspreid kan deze methode een negatief effect hebben. Dit komt doordat het meer gewicht geeft aan het bedrijf met de hoogste prijs dan aan een bedrijf met grote kapitalisatie.

De AEX 25 index wordt dus gewogen door kapitalisatie. De marktkapitalisatie wordt in dat geval berekend door die van de onderneming waaruit de steekproef bestaat. Dit wil zeggen dat het aantal effecten van het bedrijf wordt vermenigvuldigd met de prijs. Maar liefst vier keer per jaar wordt de steekproef herhaald bij deze 25 bedrijven. Een effect heeft invloed op de variatie van de index, zijn gewicht in de index en de progressie van de onderneming in de AEX 25 index.

Het is belangrijk om te onthouden dat het relatieve gewicht van elk van de waarden wordt gemoduleerd in de totale marktkapitalisatie. Dit gebeurt op basis van diverse criteria zoals de free float. De free float is het aantal bedrijfsaandelen dat op de aandelenmarkt kan worden verhandeld. De aandelen van de AEX 25 index behoren tot slot tot de hoogste free-float marktkapitalisaties in Europa en vertonen ze bijzonder hoge liquiditeiten.