FMCG bedrijven AEX

FMCG bedrijven AEX

Op de beurs wordt een onderscheid gemaakt tussen bedrijven op basis van de branche waar ze zich in bevinden. Een overkoepelende naam voor bijna alle winkels die je in het centrum van een stad ziet, is FMCG. Dit staat voor Fast Moving Consumer Goods en is letterlijk vertaald dus de snel bewegende consumentengoederen. Oftewel; goederen die een korte cyclus hebben. Denk hierbij aan supermarkten, maar ook aan een kledingwinkel of toeleveranciers van deze winkels. Tijd dus om eens in de FMCG bedrijven in de AEX te duiken.

Unilever

Het grootste FMCG bedrijf van de Benelux is Unilever. Het is een leverancier van consumentengoederen die overal verkocht worden. Unilever is een samenvoeging van twee bedrijven, waarbij Unie bekend stond als margarine producent en Lever als zeepfabrikant. Unilever is inmiddels veel groter dan alleen margarine en zeep, maar dit zijn nog steeds zeer belangrijke markten van Unilever.

Heineken

Een ander FMCG aandeel op de AEX is Heineken. Een wereldwijd bedrijf uit Nederland wat zich puur richt op het produceren en verkopen van bier, een typisch consumentengoed.

Ahold

Waar Unilever en Heineken zich dus richten op het produceren van FMCG goederen, is Ahold vooral bekend als retailer (Albert Heijn, Bol.com, Gall&Gall etc.). Het produceert zelf geen FMCG goederen, maar is het punt waar consumenten hun FMCG goederen kunnen kopen. Met de aankoop van Bol.com heeft Ahold het vizier ook meer op online verkoop gericht, doordat Bol.com als online winkel alles aanbiedt. Zo kun je Bol.com zien als een digitale elektronicawinkel, maar ook als herenkleding winkel.

Shell, ABN-AMRO en andere       

Waar je de eerste drie bedrijven heel makkelijk kunt herkennen als FMCG bedrijf, zijn er meer bedrijven die je zo zou kunnen interpreteren. Shell staat bekend en vaak gecategoriseerd in de Oil & Gas of Energy branche, maar is voor een groot gedeelte ook gewoon een FMCG bedrijf. Het produceert namelijk niet alleen, maar verkoopt ook rechtstreeks aan de consument. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld ABN-AMRO. In de basis staat dit bedrijf in de branche Banking, maar het heeft ook grote persoonlijke financiën tak wat weer gecategoriseerd kan worden als FMCG.