FIRE beleggen

FIRE beleggen

FIRE – financial independent, retire early. Oftewel, een plan hebben om financieel onafhankelijk te worden en eerder te kunnen stoppen met werken. FIRE is een veelgebruikte term, vooral onder dertigers en veertigers. De pensioenen zijn voor deze groepen onzeker en staan onder druk, dus zijn veel mensen bezig met hoe ze financieel onafhankelijk worden. Beleggen is hier de meest gebruikte manier voor.

Wat is de basis?

Het grote onderscheid met normaal beleggen, is dat je met FIRE beleggen een lange termijn visie hebt van 20-30 jaar en dat het gericht is op eerder kunnen stoppen met werken. Dat betekent dat je een andere bron van inkomsten zult moeten hebben, omdat AOW en pensioen vaak leeftijd gebonden zijn. AOW is volledig leeftijdsgebonden, een pensioen kun je soms nog een aantal jaren naar voren halen.

Beleggingsprofiel

Doordat je een andere insteek hebt met FIRE beleggen dan normaal, zal het beleggingsprofiel ook anders zijn. Je hebt een lange horizon, waarbij het einddoel is dat je een stabiele stroom aan inkomsten hebt. Met beleggen betekent dit dus voornamelijk dividend uitkeringen, waardoor je een maandelijkse cashstroom kunt genereren. Dat is echter vooral belangrijk richting het einde, wanneer je voor ogen hebt om te gaan stoppen met werken en ook meer veiligheid zoekt.

Dat betekent in het begin dat je wellicht een risicovoller beleggingsprofiel zoekt, om je vermogen te laten groeien. Met groeiaandelen kun je dit bereiken. Door gespreid te beleggen of in ETF’s bijvoorbeeld, kun je het vermogen laten groeien en dit in de loop van de tijd omwisselen naar een groter en groter wordend percentage van dividendaandelen.

Alternatief

Een alternatief voor het bovengenoemde FIRE beleggen beleggingsprofiel, is het doel om geen cash stroom te genereren maar vooral vermogen op te bouwen. Oftewel; ik wil zes nullen! Je werkt dan toe naar een vermogen van meer dan een miljoen, waarmee je op andere manieren kunt investeren om cash te generen. Denk bijvoorbeeld aan vastgoed, obligaties of in indexfondsen. Dat geeft een lager rendement, maar doordat je veel vermogen hebt is het minder risicovol en zou je onderaan de streep evenveel cash kunnen generen om van te kunnen leven.