FIOD en beleggen

FIOD en beleggen

Tijdens beleggen ben je vaak niet bezig met wet- en regelgeving. Toch is de wet- en regelgeving belangrijk om je in ieder geval bewust van te zijn tijdens het beleggen. De FIOD – Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst – kijkt namelijk in de financiële markt altijd mee om fraude, witwassen en corruptie tegen te gaan. In het ergste geval kun je dus met de FIOD in aanraking komen, wanneer ze jou benaderen in het geval van verdenking van overtreding van fiscale wet- en regelgeving. Vaak gebeurt dit direct met een inval, wat er niet zachtzinnig aan toe gaat en waar je compleet door verrast wordt.

Inval van FIOD

Laten we starten met het worst-case scenario; de FIOD doet een inval bij jou als ondernemer, belegger of als particulier. Een inval komt vaak intimiderend over, waardoor het vanuit de FIOD ook de bedoeling is je compleet te overrompelen. Een logische gedachte, omdat de FIOD vanzelfsprekend wil voorkomen dat je nog bestanden gaat wissen of papieren gaat vernietigen. Tijdens een inval is het vooral van belang dat je weet welke rechten en plichten je hebt. De beste tip is om bij een inval altijd een FIOD advocaat in te schakelen. FT-advocaten is hierin gespecialiseerd en bieden direct telefonische ondersteuning.  

Zorg bij een inval altijd voor een getuige. Vraag dus direct bij de inval iemand om erbij te komen zodat hij of zij getuige is van wat er daadwerkelijk gebeurd. Wees je er daarnaast bewust van dat alles wat je zegt of verteld als verklaring opgesteld wordt. Hoewel we er vanuit gaan dat je niets (bewust) verkeerd hebt gedaan, is het verstandig je bij de feiten te houden en niet ronduit te gaan vertellen. Nogmaals het advies; bel direct een FIOD-advocaat om je bij te staan.

Voorkomen

Het oude gezegde voorkomen is beter dan genezen is in het geval van voldoen aan de wet- en regelgeving zeker ook het geval. Zorg ervoor dat je goed gedocumenteerd hebt waar (grote) geldbedragen vandaan komen zodat je altijd bij een FIOD inval de juiste documenten kunt overleggen en niet bang hoeft te zijn voor het onderzoek. Onverwachts een schenking, erfenis of op een andere manier een groot geldbedrag ontvangen dat je bent gaan beleggen? Zorg dat het vastgelegd wordt en gedocumenteerd is met bewijzen van ontvangst/overdracht van bijvoorbeeld de notaris. Ook bij het voorkomen kan een FIOD-advocaat ondersteunen mocht je twijfelen over hoe zaken goed vast te leggen.