Financiering vastgoed

Financiering vastgoed

Onderdeel van beleggen in vastgoed is het financieren van je beleggingspand. Ben je goed vermogend dan is het uiteraard mogelijk om een beleggingspand in een keer contant te betalen. Echter is het vaak een goede overweging om een beleggingspand gedeeltelijk te financieren met bijvoorbeeld een hypotheek of een zakelijke lening. Door een gedeelte van je beleggingspand te financieren kun je een gezonde balans maken binnen je vastgoed BV en houd je cash plus liquiditeit over voor verbouwingen of andere investeringen.

Hypotheek

De meest gekozen vorm van financiering van een beleggingspand is vanzelfsprekend de hypotheek. Belangrijk om te weten dat voor een beleggingspand er maximaal 80% van de taxatiewaarde gefinancierd kan worden door middel van een hypotheek. Ook is er bij beleggingspanden een overdrachtsbelasting van 8%, waar je voor je cash positie goed rekening mee kan houden. Met een pand van een €400.000 heb je het al over een overdrachtsbelasting van €32.000; iets om dus goed rekening mee te houden bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek.

Zakelijke lening

Een andere vorm voor het financieren van beleggingspanden is in de vorm van een zakelijke lening. Dit kan zowel via bijvoorbeeld een banklening, maar vaker wordt er met de huidige eigenaar van het pand een lening afgesproken. Hierbij neem je het pand in een keer over en betaal je een gedeelte van het overeengekomen overnamebedrag in een keer. Het andere gedeelte van het overnamebedrag kun je in de vorm van een zakelijke lening gieten, waarbij je de huidige eigenaar van het pand in maandelijkse termijnen afbetaald.

Hierbij moet goed rekening gehouden worden met het vast te stellen rentepercentage, dit is wettelijk verplicht om overeen te komen en moet marktconform zijn. Ook is een zakelijke lening tussen twee bedrijven een expertise apart, het advies is dan ook zeker om hierbij altijd een onafhankelijke financiële adviseur voor in de arm te nemen die beide partijen vertrouwd. Uiteraard zijn er nog veel meer vormen van financiering voor je vastgoed, echter is de hypotheek en zakelijke lening volgens ons de meest gangbare voor de particuliere belegger. We benoemen in dit artikel meermaals een overeenkomst tussen twee zakelijke partijen. Vaak kiest een particuliere belegger er namelijk voor om het vastgoed in een BV te beheren in plaats van als particulier. Dit heeft fiscale voordelen, maar kan alleen bij beleggingspanden en bijvoorbeeld niet bij vakantiewoningen. Ook hiervoor geldt het advies om altijd een expert in de hand te nemen die je hierbij adviseert