Financiële termen en vertalingen

Financiële termen en vertalingen

Tijdens het beleggen zal je veel verschillende bedrijfsgegevens opzoeken en tegenkomen om bijvoorbeeld een fundamentele analyse te maken. Te denken valt aan jaarverslagen, managementverslagen en documentatie vanuit de capital market days. Ben je binnen de AEX aan het beleggen, dan zal veel van deze informatie vaak in twee talen beschikbaar zijn: in het Nederlands en in het Engels. Ben je ook met bedrijven uit de S&P500 bijvoorbeeld bezig om te analyseren of uit Duitsland, Frankrijk of andere landen in de wereld, dan zal je er tegenaan lopen dat veel bedrijfsgegevens ofwel in de lokale taal of in het Engels beschreven staan. Een financieel vertaalbureau kan dan helpen om deze stukken voor jou en anderen naar het Nederlands bijvoorbeeld te vertalen.

Bekende termen

Als we ervanuit gaan dat de meeste bedrijfsgegevens voor beleggers in het Engels beschikbaar zijn, dan is het goed om een aantal basistermen te weten die je altijd tegen zult komen. Allereerst goed om te weten waar je eigenlijk de financiële gegevens en verslagen van beursgenoteerde bedrijven kunt vinden. Ieder bedrijf heeft een website waar een pagina investor relations gemaakt is. Dit is vrij vertaald relatiebeheer investeerders, wat jij als belegger dus bent. Hier kun je dus terecht voor het annual report (jaarverslag), informatie over de share price (aandelenprijs) en key financials (belangrijkste financiële gegevens).

Financiële termen

Een financiele vertaler kan helpen om de financiële gegevens en termen te vertalen. Zeker bij een compleet jaarverslag is dat erg handig voor zowel investeerders alsook voor bedrijven die hun jaarverslag in andere talen beschikbaar willen maken om een bredere groep investeerders en beleggers aan te trekken. In de financiële wereld is het eigenlijk wel de standaard om financiële gegevens altijd in het Engels te tonen, dus ook bij Nederlandse bedrijven in Nederlandstalige jaarverslagen. Goed dus om de basistermen te kennen, zodat je de basis financiële gegevens van een bedrijf in ieder geval kunt lezen en daarmee je fundamentele analyse kunt maken om de waarde van een bedrijf te bepalen. Onderstaand een aantal Engelse termen die je veel zult tegen komen:

  • Revenue = omzet
  • Gross profit = bruto marge
  • EBITA = Earnings Before Interest, Tax, Amortization = Marge voor rente, belasting en afschrijvingen
  • Net income = netto winst
  • Earnings per share = winst per aandeel
  • Market Cap = marktwaarde

Zo zijn er nog veel meer termen die je zult tegenkomen in financiële verslagen, maar met deze gegevens kun je al een heel eind komen om een goede berekening te maken van de waarde van het bedrijf.