Energietransitie
De energietransitie is in volle gang. Om ons heen zien we steeds meer elektrische auto’s in plaats van benzine auto’s. Ook de windparken en zonnepanelen zijn niet aan te slepen om de fossiele brandstoffen steeds meer te vervangen. Onderdeel van de energietransitie is ook bijvoorbeeld de transitie om bij huizen van het gas af te gaan. De gaswinning in Groningen wordt versneld gestopt, waardoor bedrijven als de NAM (waar zowel Exxon Mobile als Shell 50% eigenaar van zijn) zich zullen moeten richten op andere markten.
Energiebedrijven
Binnen de AEX en AMX zijn bijzonder genoeg geen echte stroombedrijven aanwezig. Binnen de Nederlandse energie markt zijn de grootste bedrijven buitenlandse organisaties. Zo is Vattenfall Zweeds en valt Essent onder een Duitse holding. Waar in Amerika de zogeheten utility bedrijven groot zijn op de aandelenbeurs en vaak net als het Nederlandse Shell sterke bedrijven met goede dividend zijn, is dit in Nederland niet op de beurs. Dit terwijl energiekosten voor veel particulieren een van de grootste vaste lasten zijn en daardoor herkenbaar als aandeel.
CV-ketels
Ook hardware wat onder de energie branche valt als een CV ketel is niet op de Nederlandse AEX beurs aanwezig. Waar je als belegger veel bezig bent met rendement, is dit ook bij CV ketels een belangrijke factor. De vergelijking tussen aandelen en cv-ketels gaat dus goed op. Er is een enorm breed aanbod van cv-ketels op de markt, dus hoe bepaal je welke keuze je moet maken. Net als bij aandelen is het zaak om de beste CV ketels te vergelijken, bijvoorbeeld op Techgeek.be.
De bekendste aanbieders zijn Remeha, Bosch en Vaillant binnen de CV ketel markt. Waar de CV ketel vroeger volledig gas gedreven was, zie je dat er bijvoorbeeld in Nederland een transitie gaande is om steeds meer in te zetten op warmtepompen. Voorlopig kun je echter nog gewoon een normale gas CV ketel kopen ter vervanging van een oude of kapotte CV ketel. Veel particulieren vervangen hun ketel zelfs versneld, omdat de gasketels momenteel erg voordelig zijn en op het hoogtepunt van hun rendement. Hierbij gaan de ketels dus zo efficiënt mogelijk om met hoeveel M3 gas ze verbruiken om warmte te creëren.
Hoewel we in Nederland dus volop bezig zijn met de energietransitie naar bijvoorbeeld warmtepompen, is in ons buurland de energietransitie heel anders ingestoken. Hier gaan ze af van steenkolen en zetten ze juist vol in op gas. Dit zorgt ervoor dat de gasketels nog steeds volop doorontwikkeld worden en wij als Nederlanders hier nog steeds volop van kunnen profiteren.