Eigen bedrijf starten

Eigen bedrijf starten

Wanneer je op AEXtaal.nl aan het lezen bent over beleggen, ben je waarschijnlijk aan het nadenken hoe je het beste je vermogen voor je kunt laten werken om er rendement over te maken. Je vermogen op een spaarrekening zetten rendeert al jaren niet meer, dus zijn we aangewezen op alternatieve manieren om je vermogen op te bouwen. Naast beleggen, kun je ook kijken naar een eigen bedrijf starten.

Businessplan

Mocht je spelen met het idee om (een gedeelte) van je vermogen te gebruiken om een eigen bedrijf te starten, is de basis van ieder bedrijf om een te starten met een bedrijfsplan maken. Of je nu een winkel wilt beginnen, een online business wilt starten of met vastgoed aan de slag wilt. Het bedrijfsplan vormt altijd de basis van je eigen bedrijf. Bepaal je strategie, missie en visie. Bedenk welk doel het bedrijf heeft en welke investering het nodig heeft. Wat zijn de mogelijke rendementen om uit het bedrijf te halen; focus je op omzet, marge en dus winst? Of focus je op investeren in een bedrijf die je in een keer wilt verkopen?

Boekhouding

Minstens zo belangrijk als je businessplan, is voordat je het bedrijf gaat starten ook je boekhouding alvast op te starten. Boekhouden kan je tegenwoordig ook zelf via verschillende (online) boekhoudprogramma’s. Bedenk of dit voor jou is weggelegd, dat je dit liever door een boekhouder laat doen of dat je een boekhouder betrekt bij bijvoorbeeld je BTW aangiftes of maandafsluitingen.

Door je boekhouding strak in te richten kun je goed gefocust zijn op je bedrijf, je investering en je rendement. Bedenk ook of je partners kent die willen mee investeren, of die operationeel in het bedrijf kunnen werken om het bedrijf te laten groeien.

Overwegingen

Een eigen bedrijf starten lijkt niet een heel makkelijke of misschien wel logische stap om als belegging of vermogensrendement te zien. Je kunt natuurlijk ook investeren in andere bedrijven via crowdfunding, maar zelf een bedrijf starten is echt het overwegen waard. Bedenk waar je passie in hebt, waar zie jij kansen en waar ben jij goed in? Bedenk ook vooral hoeveel risico wil je lopen. Zeg je de vaste baan op of wil je in de avonduren en weekenden bezig zijn met je bedrijf. Bespreek dit met je omgeving, bij twijfel is het wellicht slim om het eerst nog even bij beleggen te houden. Ben je wel enthousiast, zorg er dan voor dat je feedback krijgt op je businessplan van andere ondernemers; zo trap je niet in de valkuilen waar andere ondernemers wellicht wel in zijn getrapt.