Effect negatieve spaarrente op vermogen
Sinds enkele jaren is de spaarrente op vermogen enorm gedaald tot een dieptepunt, waarbij je bij de meeste grootbanken momenteel een negatieve spaarrente hebt bij vermogens boven de €100.000,-. Waar je in het verleden nog kon rentenieren van je spaarrente, met rentepercentages van 6-8%, zorgt momenteel de hoge inflatie tezamen met de negatieve spaarrente ervoor dat maandelijks je vermogen minder waard wordt.
Alternatieven
Er wordt dan ook meer dan ooit in verschillende media gesproken over alternatieven om je vermogen wel voor je te laten renderen. Allen kennen we de meest gebruikte opties eigenlijk wel, beleggen, vastgoed of obligaties. Allen hebben voor- en nadelen, waarbij het zeer persoonsafhankelijk is wat de beste optie is. Vaak is een combinatie van meerdere mogelijkheden de beste risicospreiding. Het laten renderen van je vermogen is echter niet zonder risico en vaak tijdrovend.
Gelukkig zijn er voldoende oplossingen voor handen, zodat je nog steeds je vermogen kunt laten groeien en voor je kunt laten werken. Bovengenoemde opties worden dan ofwel volledig ofwel deels voor jou gedaan. Dit kost een stukje rendement, aangezien een vermogensbeheerder of beheerd beleggen wel kosten heeft. Echter verlaag je hier het risico ook enorm mee, doordat een vermogensbeheerder of beleggingsadviseur expert is.
Vermogensbeheer
Vermogensbeheer kan hier een goede oplossing voor zijn. Tezamen met een vermogensbeheerder wordt er een profiel opgemaakt van jou als persoon. In welke levensfase zit je, heeft het vermogen een bepaald doel, welk risico wil je lopen en wat voor beleggings- of investeringsprofiel voel jij je comfortabel bij. Uiteindelijk zal je vermogen altijd in gezamenlijk overleg beheerd worden en spreek je af welke autoriteit de beheerder heeft om zelfstandig beslissingen te kunnen nemen over jouw vermogen.
Beheerd beleggen
Waar een vermogensbeheerder vaak volledig jouw vermogen in beheer neemt en jou periodiek op de hoogte houdt van je vermogen, is er ook een variant waarin je zelf iets meer regie neemt zonder alles zelf te hoeven doen. Dit heet beheerd beleggen. Hierbij zal een beleggingsadviseur met jou kijken naar jouw beleggingsprofiel en zal de adviseur je een aantal opties voorleggen die passen bij jouw situatie en persoon. Vervolgens maak je zelf een keuze waar je in wilt beleggen, wil je meer zekerheid en meer obligaties kopen, of heb je nog een lange horizon en durf je meer in groeiaandelen te beleggen?