Crypto & bitcoin

Crypto & bitcoin

Crypto currency en bitcoin zijn de laatste periode veel in het nieuws. Wat is crypto nu eigenlijk en hoe zit de bitcoin in elkaar? En misschien nog wel belangrijker, is het een goede manier om zelf te beleggen? In dit artikel proberen we je iets meer duidelijkheid te geven over de twee soorten en hoe het zelf beleggen in crypto en bitcoin nu precies werkt.

Wat is crypto?


Crypto is een digitale waarde eenheid, oftewel digitaal geld. Het is mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van blockchain. Het uitgangspunt is dat alle transacties publiek zijn en de basis vormen van een volgende transactie. Bij een normale valuta zijn transacties in de handen van de bank, waardoor de banken veel macht hebben. Bij crypto zijn transacties dus publiek. Crypto eenheden worden gemined. Het crypto geld zit opgeslagen in een rekensom en hoe meer crypto eenheden er worden uitgegeven hoe moeilijker de rekensom worden, op deze manier behoudt de crypto zijn schaarste en waarde. Maar welke crypto kopen? De allerbekendste crypto is natuurlijk bitcoin, hier vertellen we zo nog wat meer over. Andere bekende en grotere crypto valuta’s zijn Ethereum en Litecoin bijvoorbeeld.

Bitcoin

De bekendste crypto valuta is bitcoin. De oprichters van bitcoin hebben zichzelf nooit bekend gemaakt maar het vermoeden is dat er een man uit Japan achter de uitvinding van de bitcoin zit. De bitcoin heeft veel schommelingen in waarde gehad de laatste jaren maar wat is de bitcoin verwachting? De verwachting hangt ook samen met hoe je crypto en bitcoin ziet. Denk je dat bitcoin een globaal betaalmiddel gaat zijn en een echte valuta gaat vervangen? Dan zou je kunnen zeggen dat de bitcoin misschien wel doorgroeit naar een waarde van 1 miljoen euro. De bitcoin minen wordt steeds moeilijker en is eindig, waarmee er schaarste ontstaat en wat gebeurt er met normale valuta als banken bij een crisis omvallen. Doordat bitcoin peer-to-peer is en publieke transacties heeft, zal bitcoin op zulke momenten heel positief zich onderscheiden. Echter zijn er per land nationale banken (zoals de Nederlandse bank) die het omvallen van banken beschermen en kan de overheid dit altijd reguleren, dus in hoeverre is dat risico op normale valuta er nu echt. Afhankelijk van de zienswijze die je hebt, kun je de verwachting van bitcoin dus inschatten. Lees je hier goed over in, want zelf beleggen in crypto is erg volatiel en daarmee bestaat de kans dat je in korte tijd veel waarde van je portefeuille ziet verdampen.