Boekhouding bijhouden

Boekhouding bijhouden

Voor velen van ons niet het meest favoriete onderwerp, maar de boekhouding bijhouden is essentieel. Of je nu in loondienst bent en het huishoudboekje wil bijhouden, als belegger je beleggingen wilt bijhouden of als zelfstandig ondernemer – bijvoorbeeld als zzp’er als beurshandelaar – werkt; de boekhouding hoort erbij. In dit artikel kijken we naar wat er in de boekhouding thuishoort, hoe te starten en welke software je zou kunnen gebruiken.

Wat hoort er in de boekhouding?

In de boekhouding houd je simpelweg gezegd bij hoeveel geld erin komt en hoeveel geld eruit gaat. Dit maakt dus niet uit of je nu de boekhouding wil gaan bijhouden voor het huishouden of als ondernemer, uiteindelijk geeft het een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Uiteraard is het voor een ondernemer vaak ingewikkelder dan voor het huishouden, maar de basis is altijd gelijk.

Hoe start je met de boekhouding?

Om te starten met een boekhouding bijhouden is het verstandig om eerst goed inzicht te krijgen in alle (verwachte) inkomsten en alle (verwachte) uitgaven. Een boekhouding wordt per boekhoudjaar bijgehouden, vaak is dat van 1 januari tot 31 december, maar dit kan ook van 1 juli tot 30 juni bijvoorbeeld. Zolang het maar in totaal een jaar is.

Nadat je hebt geïdentificeerd wat de inkomsten en uitgaven zijn, is het belangrijk om de verschillende geldstromen een naam te geven; zogeheten journaalposten. Heb je verschillende bronnen van inkomen, dan is het verstandig om niet 1 journaalpost met inkomen te maken, maar bijvoorbeeld inkomsten webshop en inkomsten winkel te onderscheiden. Zo kun je beter inzicht krijgen waar je inkomsten en uitgaven precies vandaan komen.

Welke boekhoudsoftware is er?

De meeste boekhoudingen beginnen in Excel. Echter zijn er veel verschillende boekhoudsoftware beschikbaar, waardoor het zinvol is om boekhoudsoftware vergelijken. Zo heb je online boekhoudsoftware speciaal voor kleinere ondernemers als e-Boekhouden.nl, wat met een aantal euro per maand een goedkope en goede optie is. Heb je een complexere onderneming, dan zou je kunnen kijken naar uitgebreidere software als Exact of AFAS.