Beleggingen in de zakelijke financiële administratie

Beleggingen in de zakelijke financiële administratie

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, dan investeer je natuurlijk het liefst vooral in je eigen bedrijf. Bepaalde investeringen zijn noodzakelijk om bedrijfsprocessen doorgang te kunnen te laten vinden en andere investering zijn nodig om je bedrijf juist te kunnen laten groeien. Maar wat nu wanneer je dusdanige veel vermogen hebt opgebouwd, dat je niet alleen wilt investeren in je eigen bedrijf, maar ook in bijvoorbeeld aandelen? Zo kun je ervoor kiezen om zakelijk te gaan beleggen, maar behoort ook privé tot de mogelijkheden. Wil jij weten hoe dit in z’n werk gaat en hoe dit verwerkt wordt in de zakelijk financiële administratie? Wij vertellen het je!

Zakelijk beleggen

Kies je ervoor om zakelijk te gaan beleggen, dan kan dit op een aantal verschillende manieren. Zo kun je kiezen voor beheert beleggen of voor het zelfstandig beleggen. Veel ondernemers kiezen er gezien de drukte vaak voor om het beleggen uit handen te geven, zodat ze er zelf weinig tot geen omkijken naar hebben. Door de kiezen voor zakelijk vermogensbeheer, worden de beleggingen door derden voor je gecoördineerd.

Toch privé beleggen?

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je liever privé belegt. De voornaamste reden waarom mensen deze keuze maken, is vanuit fiscaal oogpunt. De belastingdienst hanteert bij een zakelijke belegging namelijk een ander tarief, dan wanneer je privé belegd. Goed om te weten, is dat ook de bedrijfsvorm afhankelijk is van de hoogte van je uiteindelijk te betalen belasting over je beleggingen.

Belastingen als particulier

De beleggingen die je als particulier doet, worden door de belastingdienst belast in box 3. Dat wil zeggen dat de eerst 50.650 volledige heffingsvrij is en je hierover dus geen belasting hoeft te betalen. Alles boven deze 50.650 euro, wordt door de belastingdienst met een soort fictief rendement gerekend en daarover belast. Dit houd in dat je naarmate je meer rendement hebt, je ook meer vermogensbelasting betaald.

De uiteindelijke keuze

De juiste keuze is afhankelijk van verschillende factoren. Het kan namelijk voor jou als ondernemer wel heel interessant zijn om zakelijk te beleggen, terwijl dit voor een ander absoluut niet geldt. Het is daarom dus ook altijd raadzaam om een adviseur te raadplegen, die je hierin kan adviseren. Vooral wanneer het om serieuze bedragen gaat, is het niet verstandig om dit zonder enige kennis van zaken zelf te gaan doen. Beleggen brengt namelijk risico’s met zich mee. Je kunt je inleg of een deel ervan verliezen.