Beleggen uitproberen met nep geld (paper traden)

Beleggen uitproberen met nep geld (paper traden)

Iedereen om je heen heeft er over: beleggen. Alleen hoe begin je daar eigenlijk mee? Om je heen hoor je waarschijnlijke goede resultaten en dus hoge rendementen, maar beleggen is niet een spelletje waarbij je ook zeker (een deel van) je inleg kunt verliezen. Het is echter ook geen gokken. Bij gokken baseer je een inzet op pure kans, terwijl je bij beleggen letterlijk voor een klein stukje eigenaar wordt van een bedrijf; je wordt aandeelhouder. Pas als een bedrijf failliet gaat dan verlies je al je inzet. Dit is de recente jaren slechts enkels voorgekomen en hier waren zeker voortekenen van zichtbaar, alleen waar moet je op letten?

Paper traden

Zoals je merkt is beleggen niet iets waar je zomaar even mee begint. Uiteraard kun je nu naar je bank gaan of een beleggingsapp gebruiken en aandelen kopen, alleen heb je dan waarschijnlijk (bijna) geen idee van wat je doet. Een ideale manier om meer te leren over beleggen is het zogeheten ‘paper traden’ oftewel virtueel beleggen.

Met paper traden beleg je met virtueel geld, oftewel nep geld. Je maakt een account aan en krijgt een startkapitaal, waarmee je met nep geld aandelen gaat kopen. De aandelen zijn daarmee ook virtueel en dus nep, maar deze volgen wel de koers van de echte aandelen. Oftewel; gaat een echt aandeel omlaag, dan zal jij dit ook terugzien in je virtueel beleggen aandelen portefeuille.

Waarom virtueel beleggen?

We hebben het hier boven al uitgelegd, maar waarom virtueel beleggen een goede keuze is als je nog weinig of geen verstand van beleggen hebt is vooral om jezelf in bescherming te nemen. Om daadwerkelijk te kunnen beleggen en niet te gokken, moet je allereerst weten hoe het beleggen werkt. Waar reageert een aandeel op, dus waarom gaat een aandeel omhoog en waarom gaat een aandeel omlaag? Dat zijn dingen die je tijdens virtueel beleggen met nep geld kunt gaan ontdekken, zonder dat je hier letterlijk leergeld voor betaald uit je eigen zak.

Los van de ervaring die je op doet ga je er ook achter komen of beleggen überhaupt bij jou past. Passief beleggen is vaak de beste keuze voor een particuliere belegger, waarbij je eens per week of eens per maand naar je aandelen kijkt. Ben je hier dagdagelijks mee bezig en slokt het je helemaal op, denk dan nog eens goed na of de volgende stap – beleggen met je eigen geld – wel goed bij je past. Je kunt er ook voor kiezen om via een bank te beleggen, waarbij de bank bijvoorbeeld de beleggingen voor je doet en jij gewoon maandelijks inlegt.

Oftewel; ga het vooral eens proberen met nep geld op de website Virtueel Beleggen en kom erachter of beleggen iets voor jou is!