Beleggen in obligaties

Beleggen in obligaties

Wanneer jij wilt beginnen met beleggen of misschien zelfs al een tijdje bezig bent, dan is de kans vrij groot dat je wel eens hebt gekeken naar de optie om te beleggen in obligaties. Het beleggen in obligaties betekent eigenlijk niets meer, dan het uitlenen van geld aan een bedrijf of overheidsinstelling. Het verschil van een obligatie ten opzichte van normale aandelen, is dat je bij beleggen in aandelen een stukje van het bedrijf bezit. Bij beleggen in obligaties is dit dus niet het geval. Loop jij met het idee te gaan beleggen in obligaties, dan is het handig dat je weet hoe het in z’n werk gaat. In dit artikel vertellen we je exact wat obligaties zijn en hoe je hierin kunt beleggen.

Wat is een obligatie

Waar je met een aandeel een stukje van een bedrijf in je bezit hebt, is dit bij beleggen in obligaties niet het geval. Bij een obligatie ontvang je een schuldbewijs. Dit is in principe het bewijs dat een bepaalde instantie een lening is aangegaan, waarom ze je op lange termijn een vergoeding voor gaan betalen. Vaak heeft een obligatie een vaste looptijd, die vooraf wordt bepaald. Deze periode loopt vaak vanaf minimaal 5 jaar tot soms wel 30 jaar. Vervolgens ontvang jij voor het uitgeleende geld ieder jaar een rentepercentage als vergoeding voor het uitgeleende geld. Dit kan een vast bedrag zijn, maar ook variabel behoort tot de mogelijkheden.

Risico’s 

Net als bij iedere belegging, brengt ook het beleggen in obligaties de nodige risico’s met zich mee. Aangezien je een bepaald bedrag uitleent, is het natuurlijk wel zo prettig te weten wat de financiële situatie van een bepaald bedrijf is. Wanneer een bedrijf namelijk failliet gaat, dan kun jij logischerwijs fluiten naar je uitgeleend centen.

Rente risico

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden, is het uit te betalen rentepercentage als vergoeding voor het uitgeleende geld. Hoe langer de looptijd van je obligatie is, des te hoger vaak het risico. Je kunt je namelijk voorstellen, dat hoe langer een bedrijf een bepaalde schuld laat uitstaan, des te groter de druk op de liquiditeit wordt. Een ander bijkomend punt als het gaat om de hoogte van de rente, is dat deze jaarlijks kan fluctueren. Het kan dus zomaar zijn, dat je het ene jaar 5% ontvangt en het jaar erop 2%. Het is dus goed hier rekening mee te houden in je eventuele rendementsprognose.