Beleggen in grond

Beleggen in grond

De meest bekende vormen van beleggen zijn beleggen in aandelen, obligaties, crypto en vastgoed. Onbekender, maar zeker niet minder interessant, is beleggen in grond. Bij beleggen in grond kun je kijken naar verschillende grondsoorten die beschikbaar zijn. Zo kun je beleggen in grond dat geschikt is voor woningbouw, agrarische grond en bosgrond. Deze drie verschillende onderwerpen gaan we in deze blog behandelen.

Grond voor woningbouw

Zoals de laatste tijd veel in het nieuws geweest is, moet Nederland woningen bouwen om te kunnen voorzien in de woningnood die momenteel al van toepassing is en de komende jaren alleen maar verder zal oplopen. De overheid heeft daarom iedere provincie opdracht gegeven om te kijken waar nieuwe woningbouw gerealiseerd kan worden. Soms is dat door bestaande bouw te slopen en hier hoogbouw voor terug te plaatsen. Vaker wordt er gekeken naar grond die nog beschikbaar is of een nieuwe bestemming kan krijgen. Projectontwikkelaars hebben hier uiteraard veel geld voor nodig om de financiering van grote woningbouw projecten mogelijk te maken. Dit kan via de bank, maar interessanter voor hen is door de financiering in de vrije markt op te halen. Een bank stelt vaak veel ingewikkelde en veeleisende contracten op rondom financiering, terwijl een financieringsronde in de vrije markt bij beleggers veel rechtlijniger kan. Hier ligt voor jou als belegger de kans om een mooi rendement te maken.

Agrarische grond

Veel boeren zitten momenteel in een ingewikkelde situatie met de nieuwe stikstofregels. Agrarische grond kopen kan dan ook best interessant zijn als belegging. Agrarische grond is namelijk flink in waarde gedaald, terwijl er zeker op de lange termijn altijd behoefte zal zijn aan vierkante meters. Agrarische grond dat niet in de buurt ligt van Natura2000 gebieden zal zelfs sterk in waarde stijgen, aangezien stikstof intensieve agrarische activiteit hier toekomstbestendiger is voor agrarische bedrijven.

Bosgrond

Als derde optie is er de mogelijkheid om te beleggen in bosgrond. Dit is vaak eigendom van een boer of van Staatsbosbeheer. Beiden hebben financiering nodig om de bossen te kunnen onderhouden, waardoor er veelal bosgrond te koop staat. Bosgrond is de afgelopen jaren gemiddeld 3% in waarde gestegen, waardoor je een gezond rendement kunt maken op bosgrond. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om het bestemmingsplan te wijzigen naar agrarisch of woningbouw, waardoor de waarde in veelvoud kan stijgen. Dit zijn echter geen gelopen wedstrijden en vaak tijdsintensief, waardoor het advies is om vooral te kijken hoe je rendement kan maken op bosgrond als het de huidige bestemming behoudt.