Als ZZP’er je boekhouding bijhouden

Als ZZP’er je boekhouding bijhouden

Als ZZP’er is je boekhouding vaak niet de meest favoriete bezigheid. Toch is het essentieel dat je de boekhouding goed bijhoudt, zodat je voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor de omzetbelastingaangifte (BTW-aangifte) en de inkomstenbelasting aangifte aan het einde van het jaar.

In deze blog duiken we in de voordelen om als ZZP’er zelf je boekhouding te doen. Je kunt uiteraard hier een boekhouder voor inhuren die alles doet, wij zijn echter groot voorstander van zelf de boekhouding verzorgen. Met moderne online boekhoudsoftware is dit ook goed te doen, zonder dat je hiervoor een financieel specialist hoeft te zijn. Wel is het handig om ieder halfjaar of ieder jaar een externe boekhouder te vragen samen met jou de boekhouding te controleren, zodat je zeker bent dat je boekhouding klopt en je met een gerust jaar het financiële jaar kunt afsluiten.

Facturen sturen & ontvangen

Het belangrijkste in je boekhouding zijn de facturen die je zelf verstuurd en de facturen die je ontvangt. Of je nu ZZP’er bent in de bouw, gezondheidszorg of in de publieke sector; een factuur maken voor je verleende diensten zal vaak een maandelijks terugkerende activiteit zijn. Met je opdrachtgever maak je afspraken over hoe je de facturen moet versturen en op welke frequentie. Zeker grotere organisaties hebben voorwaarden waar een factuur aan moet voldoen om goed te laten verwerken door de crediteurenadministratie en de boekhouding.

Ontvangen facturen zijn facturen die je zelf moet betalen en kosten zijn voor je onderneming. Denk bijvoorbeeld aan benodigdheden die je moet hebben om je onderneming uit te kunnen voeren. Voor een bouwvakker is dit bijvoorbeeld gereedschap terwijl dit voor een verpleegkundige bijvoorbeeld verplichte cursussen zijn om gediplomeerd te blijven.

Kilometer- en urenregistratie

Om je factuur goed te kunnen opstellen is het van belang dat je een goede urenregistratie en kilometerregistratie bijhoudt. Bij de urenregistratie zorg je ervoor dat je per dag aangeeft hoeveel uur je hebt gewerkt voor een bepaalde opdrachtgever. Op deze manier kun je met de boekhoudsoftware ook makkelijk de factuur opmaken en de urenregistratie delen met je opdrachtgever ter bewijsvoering van de gemaakte uren. Ook is de urenregistratie een extra handige tool om aan de belastingdienst te bewijzen dat je voldoet aan de urennorm om als ondernemer aangemerkt te worden.

De kilometerregistratie zorgt ervoor dat je ook de gemaakte kilometers kunt factureren naar je opdrachtgevers. Afhankelijk van of je een auto op de zaak hebt of een privé auto gebruikt voor je zakelijke kilometers, kun je de kilometerregistratie ook gebruiken om de kilometervergoeding uit je eigen onderneming te onttrekken. Per 2023 mag je – bij gebruik van een privé auto – alle zakelijke kilometers voor €0.21 (zonder BTW) als kosten opvoeren.