AEX verwachting: stijgen of dalen?

AEX verwachting: stijgen of dalen?

Meerdere keren per jaar geven we een update over de AEX verwachting; gaat de AEX stijgen of dalen? Dit is onze persoonlijke mening, gebaseerd op de meso, macro en micro economische berichtgeving welke de aandelen beïnvloeden.

Update: 22 november 2021

Waar we een half jaar geleden nog verwonderd keken naar het doorbreken van de 700 punten grens, zitten we inmiddels al meerdere maanden boven de 800 punten op de AEX. Waar we een half jaar geleden al hadden over de mogelijkheden van stijgingen van de beurs, is dat verhaal momenteel eigenlijk niet anders. Wel zijn er macro-economische omstandigheden die de vooruitblik en verwachtingen beïnvloeden.

Corona

Het afgelopen jaar heeft de AEX zich volledig hersteld van de corona crisis en heeft het recordhoogtes bereikt. Hoewel we zeker nog niet van de maatregelen van Corona af zijn, lijkt de beurs zich er weinig meer druk om te maken. De economie draait op volle toeren, aangevoerd door de lage werkeloosheid en de meer dan 11 miljoen werkende Nederlanders.

Inflatie

Dat de economie weer op volle toeren draait is vooral terug te zien in de inflatie. In Amerika is deze bijna 5%, binnen Europa ligt deze op ruim 4%. Ruim boven de norm die de Europese Centrale Bank (ECB) zichzelf heeft gesteld van 2%. Hier is de ECB in een spagaat; ze hebben namelijk twee mogelijkheden.

  1. Renteverhoging – de ECB kan renteverhoging doorvoeren, waardoor het voor banken en bedrijven duurder wordt om geld te lenen. Dit zullen ze ook naar consumenten doorvoeren, waardoor er minder geld de economie in komt en er dus minder gekocht wordt.
  2. Obligaties kopen – de ECB kan obligaties opkopen zodat overheden meer geld krijgen om de economie in te krijgen zodat uitgaven verhoogd worden.

Wanneer de renteverhoging doorgevoerd wordt, zal dit de inflatie beïnvloeden en zal deze verlaagd worden. Echter worden de kosten voor bedrijven en consumenten dan ook verhoogd, wat nadelig kan zijn voor het consumentenvertrouwen. Momenteel houdt de ECB dus vast aan obligaties kopen, echter hierdoor blijft de inflatie maar verder oplopen. De verwachting is dat de hoge inflatie tijdelijk is door de grondstoffencrisis, waardoor de ECB momenteel niet ingrijpt. Ze kunnen echter niet oneindig wachten, waardoor een renteverhoging meer dan aannemelijk is en ook door de Nederlandse Centrale Bank aangemoedigd wordt.

Grondstoffencrisis

Een van de huidige bedreigingen voor het economische klimaat is de grondstoffencrisis. Van gas tot aluminium tot chips; alle bedrijven hebben op een manier wel last van de grondstoffencrisis in de supply chain. Ingegeven door corona, waarbij de vraag kelderde en bedrijven failliet gingen of iets anders gingen doen. Momenteel is er hoge vraag, maar door een gebrek aan leveranciers is er een tekort aan grondstoffen wat zorgt voor prijsverhogingen (en dus inflatie).

Update: 11 mei 2021

De AEX bereikte recent zijn hoogste punt ooit en bleef het hoogste punt steeds verbreken met momenteel een record van 7 mei 2021 op 718,41 punten totaal. De vraag is echter, blijft de AEX stijgen of zit de AEX momenteel al een beetje aan zijn max? Door corona is de beurs in maart 2020 compleet gekelderd, waarna er veel particuliere beleggers in 2020 gestart zijn met beleggen. Als het bloed door de straten loopt is namelijk voor veel mensen het moment om in te stappen of hun aandelen bij te kopen. Uiteraard zijn er veel beleggers die door de corona crisis veel geld zijn verloren en hun verlies hebben genomen. Waar er verliezers zijn, zijn er echter ook winnaars.

Record

Nu de AEX is doorgegroeid naar hun hoogste punt ooit, hoger dan de 701 punten van 2001 (waarna de dotcom bubbel barste) is het speculeren nu begonnen: groeit de AEX nog verder door of zit de AEX zijn maximum. In 2020 en ook in het eerste kwartaal van 2021 is de AEX vooral gestegen op basis van te verwachten omzet en winsten als de corona maatregelen en beperkingen opgeheven zouden worden. Nu de maatregelen langzaam maar zeker afgezwakt worden en gaan verdwijnen, kijkt men op de beurs elkaar aan. Is de koers van een bepaalde aandeel niet wat fors momenteel gezien de te verwachten omzet of winst? Wat je nu ziet is dat de koers op een bepalend punt staat; ofwel er volgt een (enorme) correctie bij aandelen ofwel de AEX koers maakt een dipje mee waarna deze straks zonder corona beperkingen doorgaat groeien naar 750 of misschien wel 800 punten.

Vooruitblik

Belangrijk is om het hoofd koel te houden als belegger en goed naar de indicatoren te kijken die hebben bepaald waarom je als belegger dat aandeel hebt aangekocht. Hoe staat de koers-winst verhouding, hoe verhoudt de waarde van het bedrijf zich ten opzichte van de beurswaarde, hoe is de dividend verwachting uitgesproken etcetera. Laat je dus niet gek maken van het feit dat vandaag – 11 mei 2021 – de koers onder de 700 punten duikt; blijf je portefeuille met je hoofd bekijken en beoordelen; laat dagelijks sentiment jouw langetermijn koers niet bepalen!