AEX verwachting: stijgen of dalen?

AEX verwachting: stijgen of dalen?

De AEX bereikte recent zijn hoogste punt ooit en bleef het hoogste punt steeds verbreken met momenteel een record van 7 mei 2021 op 718,41 punten totaal. De vraag is echter, blijft de AEX stijgen of zit de AEX momenteel al een beetje aan zijn max? Door corona is de beurs in maart 2020 compleet gekelderd, waarna er veel particuliere beleggers in 2020 gestart zijn met beleggen. Als het bloed door de straten loopt is namelijk voor veel mensen het moment om in te stappen of hun aandelen bij te kopen. Uiteraard zijn er veel beleggers die door de corona crisis veel geld zijn verloren en hun verlies hebben genomen. Waar er verliezers zijn, zijn er echter ook winnaars.

Stijgen of dalen?

Nu de AEX is doorgegroeid naar hun hoogste punt ooit, hoger dan de 701 punten van 2001 (waarna de dotcom bubbel barste) is het speculeren nu begonnen: groeit de AEX nog verder door of zit de AEX zijn maximum. In 2020 en ook in het eerste kwartaal van 2021 is de AEX vooral gestegen op basis van te verwachten omzet en winsten als de corona maatregelen en beperkingen opgeheven zouden worden. Nu de maatregelen langzaam maar zeker afgezwakt worden en gaan verdwijnen, kijkt men op de beurs elkaar aan. Is de koers van een bepaalde aandeel niet wat fors momenteel gezien de te verwachten omzet of winst? Wat je nu ziet is dat de koers op een bepalend punt staat; ofwel er volgt een (enorme) correctie bij aandelen ofwel de AEX koers maakt een dipje mee waarna deze straks zonder corona beperkingen doorgaat groeien naar 750 of misschien wel 800 punten.Houd je hoofd koel

Belangrijk is om het hoofd koel te houden als belegger en goed naar de indicatoren te kijken die hebben bepaald waarom je als belegger dat aandeel hebt aangekocht. Hoe staat de koers-winst verhouding, hoe verhoudt de waarde van het bedrijf zich ten opzichte van de beurswaarde, hoe is de dividend verwachting uitgesproken etcetera. Laat je dus niet gek maken van het feit dat vandaag – 11 mei 2020 – de koers onder de 700 punten duikt; blijf je portefeuille met je hoofd bekijken en beoordelen; laat dagelijks sentiment jouw langetermijn koers niet bepalen!