3 tips om de bedrijfsfinanciering rond te krijgen
Bedrijfsfinanciering is van essentieel belang voor een onderneming. Nodig om op te starten, maar ook om groei door te maken. Met bedrijfsfinanciering werk je aan extra kapitaal om in het bedrijf te investeren. Maar hoe realiseer je de bedrijfsfinanciering?
Het is natuurlijk het fijnst als je zelf door de jaren heen voldoende vermogen hebt opgebouwd. Maar dat is lang niet altijd het gteval. In de meeste situaties moet er toch bij derden aangeklopt worden. Dit kunnen familieleden, vrienden, de bank of andere geldverstrekkers zijn. In dat geval is het wel belangrijk om een aantal dingen op een rijtje te zetten. Want hoe krijg je de bedrijfsfinanciering nu echt rond? Waar moet je op letten om de selectieprocedure zo goed mogelijk door te komen?
1. Maak een effectief ondernemingsplan
Als je wilt dat anderen in jouw ideeën investeren, dan moet je wel laten zien wat je plan is. Om wat voor soort bedrijf gaat het? Hoe is de huidige markt in soortgelijke producten en diensten? Wat maakt deze onderneming anders dan al die anderen? Hoe blijf je jouw concurrentie voor? Of waarom denk je op dit moment meer groei uit jouw onderneming te kunnen halen? Welk effect zou deze investering op jouw bestaande bedrijf hebben? Dit alles neem je mee in jouw ondernemingsplan.
Geef toelichting over de verwachte kosten en laat ook zien wat je hiermee verwacht te bereiken. Je plannen moet realistisch zijn. De investeerder moet echt het idee hebben dat het een veilige optie is. Als je kiest voor een platform zoals NLinvesteert, dan zal eerst worden gecheckt hoe betrouwbaar je bent en wat je plannen zijn. De ondernemers waarbij het risicoprofiel laag ligt, worden vervolgens gekoppeld aan ondernemers die willen investeren.
2. Kies voor de financieringsvorm die bij jou past
Je hebt alles in kaart gebracht. Je weet wat nodig is om jouw plannen te kunnen bekostigen. Maar welke financieringsvorm past hierbij? Veel ondernemers proberen de bedrijfsfinanciering allemaal middels één financieringsvorm te regelen, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden. Het is belangrijk om de best passende match te vinden. Je zou hier eventueel over in gesprek kunnen gaan met een bank of met een collega-ondernemer die al eerder de bedrijfsfinanciering rond heeft gekregen.
3. Wat heb je nodig voor een financieringsaanvraag?
Wil je een financiering aanvragen? Dan heb je in elk geval een aantal gegevens nodig. Deze worden gegarandeerd gevraagd. Of je nu het geld bij de bank leent of een andere geldverstrekker om hulp vraagt. Denk hierbij in elk geval aan de jaarcijfers (als je een bestaand bedrijf hebt) van de afgelopen tijd, maar ook het ondernemersplan, een uittreksel van het KvK, belangrijke persoonsgegevens, onderbouwing van de financieringsbehoefte en de prognose.