Wie is de eigenaar van de AEX?

Wie is de eigenaar van de AEX?

De AEX is eigendom van Euronext N.V., een pan-Europees beursbedrijf dat opereert in Amsterdam, Brussel, Dublin, Lissabon, Oslo en Parijs. Euronext N.V. werd opgericht in 2000 en is genoteerd aan de Euronext Amsterdam beurs.

Hoe werkt Euronext N.V.?

Euronext N.V. is een marktplaats voor de handel in aandelen, obligaties, derivaten en andere financiële instrumenten. Het bedrijf biedt ook technologische oplossingen aan voor andere marktdeelnemers, waaronder handelaren, brokers en investeerders. Euronext N.V. heeft als doel om de liquiditeit en transparantie op de markten te vergroten en om de beleggerservaring te verbeteren.

De geschiedenis van Euronext N.V.

Euronext N.V. is ontstaan uit een fusie tussen de Amsterdamse, Brusselse en Parijse beurzen in 2000. In 2002 sloot de Portugese beurs zich aan bij de fusie, gevolgd door de beurs van Lissabon in 2005 en de beurs van Oslo in 2019. Inmiddels is Euronext N.V. een van de grootste beursbedrijven ter wereld en staat het bekend om zijn innovatieve technologie en uitgebreide marktdekking.

Hoe beïnvloedt de eigenaar de AEX?

Als eigenaar van de AEX heeft Euronext N.V. invloed op de werking van de index en kan het wijzigingen aanbrengen in de samenstelling van de index. Euronext N.V. kan bijvoorbeeld besluiten om een bedrijf uit de index te verwijderen als het niet langer voldoet aan de vereisten voor opname in de index, of om een nieuw bedrijf toe te voegen aan de index als het aan de vereisten voldoet.

Euronext N.V. heeft ook de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de AEX eerlijk en transparant blijft. Het bedrijf houdt toezicht op de handel in de index en kan ingrijpen als er sprake is van misbruik of manipulatie.

Conclusie

Euronext N.V. is de eigenaar van de AEX en heeft invloed op de werking van de index. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het waarborgen van de integriteit en transparantie van de index en kan beslissingen nemen over wijzigingen in de samenstelling van de index. Als marktplaats voor de handel in financiële instrumenten heeft Euronext N.V. een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Europese financiële markten en blijft het een belangrijke speler in de sector.