De AEX grafiek leren lezen

De AEX grafiek leren lezen

Als je begonnen bent met beleggen of je belegd misschien al een poosje dan is het heel erg handig om de AEX grafiek goed te kunnen lezen. Door het begrijpen van de AEX grafiek kun jij namelijk vrij snel begrijpen hoe de koersen varen. De koersen zullen namelijk van dag tot dag kunnen verschillen, maar ze kunnen zelfs ieder uur anders zijn. Je hoeft dit niet constant in de gaten te houden, want dit kan ook een hoop stress veroorzaken. Dit laatste heeft te maken met een daling in de koersen en als je belegd hebt dan wil je dit liever niet zien. Waar zou jij het liefste in willen beleggen en hoeveel rendement wil jij uit de aandelen kunnen halen?

Wat is de AEX

De AEX is een afkorting, deze staat namelijk voor Amsterdamse Exchange Index. De AEX is namelijk de allerbelangrijkste beursindex binnen Nederland. Alle grote aandelen worden allemaal weergegeven en ook kun je de effecten ervan volgen. De waarde van de AEX index wordt constant gevolgd, waardoor je de waarde van de aandelen eigenlijk ieder moment kunt volgen. Je kunt het zien als een boodschappenmand voor alle grote aandelen. Weet jij hoe je de AEX grafiek kunt lezen, maar ook goed kunt begrijpen of is dit voor jou ook nog niet echt duidelijk?

Hoe lees je de AEX grafiek?

Het lezen van de AEX grafiek kan best lastig zijn, vooral als je hier helemaal nieuw in komt! Als je eenmaal weet hoe je de AEX grafiek kunt lezen, dan is het best wel goed te begrijpen en kun jij eenvoudig de AEX grafiek aflezen. Aan de onderkant van de grafiek lees namelijk de tijden, deze worden weergegeven in bepaalde tijdsloten. Aan de zijkant van de grafiek lees je de waarde af oftewel wat een aandeel waard is. Je kunt ieder aandeel per grafiek aflezen, maar er zijn ook grafieken die verschillende situaties weergeven. Deze zijn dan wel een beetje moeilijker te begrijpen, omdat het iets minder overzichtelijk is dan de AEX grafieken die per aandeel weergegeven worden. Om te beginnen is de eenvoudige grafiek het prettigste!