AEX en ETF dit hebben ze gemeen

AEX en ETF dit hebben ze gemeen

Wat een kreten hoor je soms, zeker als het gaat om beleggen. Zo ook De AEX / ETF, maar wat is dit eigenlijk of beter gezegd wat hebben de AEX / ETF eigenlijk met elkaar gemeen? Het is niet zo gek als jij je dit afvraagt, want je hoort steeds meer nieuwe dingen als het gaat om beleggen en de koersen. Soms kan het zelfs voor verwarring zorgen, waardoor je eigenlijk de verschillen niet van elkaar kunt onderscheiden. Weet jij wat de AEX / ETF met elkaar gemeen hebben en waar dit precies voor staat? Als je dit niet weet is dat geen schande, want veel van ons zijn hier totaal niet van op de hoogte.

Wat is ETF?

ETF is een afkorting, wat staat voor Exchange Traded Funds. ETF zijn verschillende fondsen die verhandeld worden op de een beurs. Men noemt een ETF ook wel een indextracker, hoewel dit dan weer te maken heeft met het volgen van een specifieke index. Je kunt op deze manier op een erg eenvoudige manier beleggen binnen een index. Waar zou jij graag in willen beleggen of heb je een specifiek aandeel op het oog?

Wat is AEX?

AEX is net als de ETF een afkorting, maar deze zit wel wat anders in elkaar. Je kunt door het volgen van de AEX namelijk alle hoge aandelen volgen in een oogwenk. Met de hoge aandelen wordt bedoeld de 25 meest grootste beurs gerelateerde bedrijven die in de AEX staan. Toch zijn de AEX /  ETF verschillend van elkaar, maar hebben ze wel het een en ander met elkaar gemeen. Wat is dat nu eigenlijk?

Wat hebben de AEX / ETF met elkaar gemeen?

Je kunt een ETF eenvoudig kopen, maar deze kan in waarde stijgen binnen als de AEX index groeit in waarde. Stel dat de waarde de AEX daalt, dan zal de waarde van jouw ETF ook gaan dalen. Het grote voordeel is, dat je met slechts 1 ETF product de hele AEX index kunt volgen. Zo kun jij precies zien of jij winst of verlies maakt.