AEX index informatie

AEX index informatie

De term AEX staat voor Amsterdam Exchange Index en houdt je op de hoogte van alle koersontwikkelingen van de 25 grootste Nederlandse bedrijven. Je kunt er alleen beursgenoteerde Nederlandse bedrijven in terugvinden en je kunt aan de hand van deze koers zien hoe goed of slecht Nederland er economisch voorstaat. Dit is erg interessant voor investeerders, beleggers en zakenmensen. Op deze pagina lees je waar de AEX index voor wordt gebruikt, wat het verhaal erachter is en hoe je de ontwikkelingen eruit af kunt lezen.

Wat is het verhaal achter de AEX?

De AEX Index is in 1983 opgericht en zorgde ervoor dat Nederland één van de eerste landen in Europa was, waar er een index werd geopend om optiehandel in te luiden. In 1983 werd de AEX nog European Options Exchange index genoemd, ook wel de EOE-index. Met het jaar 1994 werd er voor de naam AEX gekozen. In het begin stonden er 13 verschillende aandelen in de index. Dit waren grote namen zoals Heineken, Unilever, Ahold en nog meer. Uiteindelijk werd deze lijst uitgebreid en is er vandaag de dag een stop op de 25 aandelen die onder de AEX index vallen.

Waar wordt de AEX index voor gebruikt en hoe worden ontwikkelingen gedeeld?

Wanneer je als belegger in aandelen van bedrijven in de AEX Index investeert, kun je ervan uitgaan dat je aandelen van betrouwbare bedrijven koopt. De AEX opent iedere ochtend om 9:00 uur, waarna je de huidige koersen kunt bekijken. Door de ontwikkelingen aandachtig te volgen, kun je bekijken of je aandelen in waarde zullen stijgen of dalen. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, aangezien jij je inleg kunt verliezen, maar het kan je anderzijds ook erg veel geld opleveren. De AEX index biedt je de optie om in EFT’s of de indexfonds te investeren.

AEX koers informatie

In onderstaand overzicht vind je de grafiek en koers informatie over de AEX index. Dit geeft een goed beeld van de trend op de gehele AEX beurs van de afgelopen 12 maanden en wat de aandelen binnen de index doen.