WKL – Wolters Kluwer

WKL – Wolters Kluwer

Wolters Kluwer is een Nederlandse uitgeverij. In 1836 begon J.B. Wolters een boekwinkel in Groningen. Hier kwam uitgeverij J.B. Wolters uit voort. Deze uitgeverij was vooral actief in de onderwijsmarkt. In 1882 werd drukkerij en uitgeverij Samsom in Alphen aan de Rijn opgericht door Nicolaas Samsom. Hij specialiseerde zich in het ontwikkelen van administratieve systemen en gestandaardiseerde en gebruiksvriendelijke formulieren. Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlogen was er veel behoefte aan dit soort systemen. Uitgeverij Samsom voorzag deze behoefte.

In 1889 werd de uitgeverij Kluwer opgericht door Everts Kluwer. Kluwer werd marktleider in de literatuur over fiscale regelgeving. Het was één van de eerste juridische uitgevers.

In 1987 probeerde de uitgeverij Elsevier Kluwer over te nemen. Dit wouden ze voorkomen. Hierdoor fuseerde Kluwer zich met Wolters Samsom. Hierdoor werd de naam van Wolters Samsom naar Wolters Kluwer veranderd. In 1997 werd Wolters Kluwer Nederland opgericht. Kluwer werd onderdeel van dit bedrijf. Kluwer bleef echter wel zelfstandig opereren als fiscale uitgever.

Kluwer en Wolters Kluwer hebben in 2015 een grote transitie doorgaan. Ze zijn namelijk overgestapt naar online dienstverlening. In Nederland is hun belangrijkste project momenteel Kluwer Navigator.

In 2020 heeft Wolters Kluwer een winst van 721 miljoen euro gehaald. Dit is een stijging van 7,2% sinds 2019. De beurswaarde van Wolters Kluwer is 21,06 miljard euro. Een aandeel van Wolters Kluwer heeft een waarde van 78,06 euro. Dit is een stijging van 14,5% sinds vorig jaar. Het rendement over een aandeel van Wolters Kluwer is 1,74%. Dit houdt in dat je per jaar een winst van 1,36 euro per aandeel verdient. Wolters Kluwer is momenteel een snel groeiend bedrijf waar veel potentie in te vinden is. Veel aandeelhouders en investeerders kiezen voor Wolters Kluwer omdat er volgens hen veel geld aan te verdienen is