URW – Unibail Rodamco Westfield

URW – Unibail Rodamco Westfield

Unibail Rodamco Westfield is een Europees-Australisch vastgoedbedrijf. Het bedrijf bezit veel winkelcentra over de hele wereld. Unibail Rodamco Westfield is ontstaan in 2007 toen het Franse vastgoedbedrijf Unibail zijn branchegenoot Rodamco Europe overnam. Dit werd gedaan met een bod van 11,2 miljard euro. Op dat moment was het ook direct de grootste buitenlandse overname op de AEX. Gezamenlijk had Unibail met Rodamco een vastgoedportfolio van 21,7 miljard euro. Na de afronding van de fusie werd Unibail Rodamco de grootste belegger in winkelcentra van heel Europa.

Rodamco werd in 1979 opgericht als vastgoedfonds van Robeco. In 2000 werd Rodamco zelf opgesplitst in vier zelfstandige fondsen. Zo ontstonden Rodamco Asia, Rodamco UK, Rodamco North America en Rodamco Europe. Op Rodamco Europe na werden alle andere fondsen één voor één overgenomen.

In 2017 werd het overnamebod gedaan op Westfield. Er werd namelijk een bod van 20,9 miljard euro gedaan. Hier werd al snel mee ingestemd door het bestuur. Na de overname is Unibail Rodamco Westfield in bezit van meer dan 104 winkelcentra wereldwijd. Verder hebben ze ook nog een aantal projecten die nog in aanbouw zijn.

Financiële cijfers

In 2020 heeft Unibail Rodamco Westfield een winst gehaald van 1,1 miljard euro. Dit is meer dan 40% minder winst dan ze in 2019 hebben gehaald. Unibail Rodamco Westfield heeft een beurswaarde van 9,54 miljard euro. Een aandeel van Unibail Rodamco Westfield kost momenteel 69,78 euro per stuk. Dit is een stijging van 29,2% in een jaar. Het rendement over een aandeel van Unibail Rodamco Westfield is 15,48%. Dit houdt in dat je in een jaar een winst van 10,80 haalt per aandeel dat je bezit. Unibail Rodamco Westfield is een snelgroeiend bedrijf met veel potentie voor aandeelhouders en investeerders. Door in- en verkoop van aandelen van Unibail Rodamco Westfield kun je veel geld verdienen.