ULVR – Unilever

ULVR – Unilever

Een Neerlands trots aandeel, wat helaas recent volledig Brits is geworden. Gelukkig staat het aandeel nog in de AEX en met bijna 15% bepaald het voor een groot deel de koers en waarde van de AEX index. Unilever dus; een bedrijf in de Fast Moving Consumer Goods (FMCG) sector. Bekend van veel grote A-merken, maar ook van veel gedoe aan de top wat ondere andere prachtig beschreven is in het boek van Jeroen Smit ‘Het grote gevecht’.

Unilever is een bedrijf wat zich richt op voedingswaren (bijvoorbeeld Unox rookworst) en verzorgingsproducten (bijvoorbeeld Axe deodorant). Een bedrijf wat is samengesteld uit enerzijds het Nederlandse bedrijf Unie, een bedrijf wat zich volledig richtte op margarine en daar erg groot mee is geworden. Anderzijds samengesteld uit het Britse bedrijf Lever Brothers, wat groot was geworden als zeepfabrikant. Het huidige Unilever richt zich dus nog steeds op de producten waar het ook groot mee is geworden; verzorgingsproducten en voedingswaren.

Unilever is een typisch bedrijf wat hard werkt voor zijn aandeelhouders. Een bedrijf wat hoge dividenden jaarlijks wil uitkeren om aandeelhouders tevreden te houden en vertrouwen te geven in het aandeel en bedrijf Unilever. Met een payout ratio van meer dan 50% staat het aandeel dan ook vaak garant voor een dividend rendement van ongeveer 3%; een mooi dividendaandeel voor de portefeuille dus.

Unilever is tot begin 2021 altijd een complex bedrijf geweest door de samenstelling uit een Nederlands en een Brits bedrijf. Het had daarmee ook twee hoofdkantoren, in Nederland (Rotterdam) en Groot-Brittanië (Londen). Ook had het twee besturen, twee aandeelkoersen etc. Dit zorgde voor veel wrijving in de holding en tussen de twee besturen. Als het goed ging was er niets aan de hand, alleen zodra de markt tegenzat of de omzetcijfers tegenvielen stond de complexe bedrijfsstructuur altijd bovenaan de agenda als grootste probleem en uitdaging. Hoewel er vanuit Nederland alles aan gedaan is om het bedrijf Nederlands te laten blijven of volledig Nederlands te laten worden (denk aan het afschaffen van de dividendbelasting door Mark Rutte), mocht het helaas niet baten en is het bedrijf juist volledig Brits geworden begin 2021.