TKWY – Just Eat TakeAway

TKWY – Just Eat TakeAway

Het Nederlandse bedrijf Thuisbezorgd.nl staat op de beurs als Just Eat TakeAway. Een techbedrijf wat de afgelopen jaren een agressieve groei ambitie heeft uitgesproken en doorgevoerd. Zo is onder andere concurrent Just Eat gekocht om zo een nog grotere speler te worden in de wereldwijde thuisbezorgd markt.

Just Eat TakeAway is een bijzonder bedrijf wat zich met veel marketingkosten in een markt introduceert om zo over tijd een monopolie positie te verwerven die ook moeilijk af te pakken is door een nieuwkomer op de markt. Als je in Nederland iets wil bestellen is er eigenlijk geen concurrent voor thuisbezorgd.nl. Natuurlijk heb je met Uber Eats bijvoorbeeld wel een concurrent die een stukje van de markt pakt, maar doordat alle restaurants al zo getrouwd zijn met thuisbezorgd.nl zal dit niet snel gebeuren.

Dit betekent dat na jaren van aggresieve marketing door Just Eat TakeAway het in Nederland nu grof geld aan het verdienen is, doordat de marketing kosten niet meer nodig zijn en de prijzen (fee’s) langzaam verhoogd worden waardoor de marge exponentioneel toeneemd.

CEO: Jitse Groen

Dit is ook de ambitie van Just Eat TakeAway in andere landen, waardoor het flinke groeiambitie heeft in bijvoorbeeld de grootste thuisbezorgd markt Amerika. De AEX en het aandeel TKWY staat goed gewaardeerd op de beurs, maar niet overgewaardeerd. Veel beleggers zijn toch niet vol vertrouwen dat het oprichter Jitse Groen ook gaat lukken in Amerika wat in Nederland wel zo succesvol lukte. Daarom, net als bij veel andere groeiaandelen, best veel fluctuaties in de aandeelkoers waardoor het zeker geen save haven is in je aandelenportefeuille. Echter zijn er genoeg beleggers die vol vertrouwen op CEO Jitse Groen en daarom graag investeren in de groeiambitie van Just Eat Takeaway.

Financiële cijfers

Just Eat Takeway zag het aantal bestellingen bij alle onderdelen van de holding stijgen met 39% tot bijna 600 miljoen bestellingen. De omzet echter steeg nog harder dan het aantal bestellingen. In 2020 was de omzet bijna 2,4 miljard euro wat een groei betekent van meer dan 50% ten opzichte van 2019. Door de corona crisis was de verwachting voor Just Eat Takeaway ook erg hoog, wat ze in 2020 dus waargemaakt lijken te hebben.

Voor 2021 zijn de verwachtingen echter nog hoger, waardoor de koers onder druk staat. Er is al een hoge winstmarge ingecalculeerd in de koers, waardoor het bedrijf ook echt moet leveren aan de aandeelhouders. Just Eat Takeaway.com is hierbij een ideaal voorbeeld voor de AEX verwachting die erg onzeker is; het kan nog enorm door het plafond heen knallen maar zou ook flink kunnen indikken. Gedurende 2021 is de koers echter erg gefluctueerd tussen de €70 en €100. Ook analisten hebben erg wisselende meningen waardoor het interessant is om dit aandeel te blijven volgen op je watchlist.

Geschiedenis Just Eat Takaway.com