RDSA – Shell

RDSA – Shell

Royal Dutch Shell Amsterdam (RDSA-Shell) is een aandeel op de AEX beurs. De actuele koers, bedrijfsinformatie, dividend en aandeel informatie vind je op AEXtaal.nl. Shell is op de AEX een veel verhandeld aandeel en een wereldwijde multinationale.

Shell is een van oorsprong Nederlands-Brits bedrijf dat zich voornamelijk op olie richt. Zowel raffinarederijen van ruwe olie alsook zeker de productie van brandstof. Wie kent de Shell benzine pompen niet zou ik bijna zeggen. Doordat de fossiele brandstoffen eindig zijn, zit Shell momenteel middenin een transitie om voor de langere termijn nog steeds een bepalende speler te zijn op de brandstof markt. Ze richten zich daarbij erg op duurzame energie, waar NewMotion nu bijvoorbeeld een werkmaatschappij van RDSA – Shell is. NewMotion richt zich op alles rondom elektrische auto’s. De moeder van alle aandelen binnen de AEX en vaak de hoeksteen van veel verschillende beleggingsportefeuilles zoals veel beleggers hun aandeel noemen: RDSA – Royal Dutch Shell Amsterdam.

Dividend RDSA – Shell

De reden dat RDSA – Shell in veel beleggingsportefeuilles de hoeksteen is, komt doordat Shell altijd erg stabiel is geweest en sinds 1945 altijd een groeiend dividend heeft uitgekeerd. Tijdens de coronacrisis in 2020 is dit voor het eerstdoorbroken. Hierdoor hebben beleggers iets minder vertrouwen in Shell gekregen, zeker met het oog op minder kilometers door thuiswerken en de combinatie van het klimaatbeleid wat tijdens de tweede kamerverkiezingen van 2021 een belangrijk thema was.

Financiële cijfers

De coronacrisis heeft Shell hard geraakt. Een logisch gevolg van het feit dat grote delen van de wereld (gedeeltelijk) stil kwam te liggen. Hierdoor werd er veel minder olie/brandstof gebruikt en had Shell een enorme omzetdaling van bijna 50 procent. Hiermee kwam de omzet in 2020 uit op bijna 180 miljard dollar.

Never waste a good crisis zullen ze bij Shell hebben gedacht, want 2020 was ook het jaar dat de wereld keek naar Shell en zich afvroeg hoe het bedrijf eigenlijk zou kunnen overleven de komende tientallen jaren. Iedereen verwacht dat de vraag naar fossiele brandstoffen enorm zal dalen waardoor het belangrijkse product van het bedrijf jaar-op-jaar zal krimpen en wellicht uiteindelijk zal verdwijnen. Shell heeft daarom ingezet op de energietransitie en presenteert zich als bedrijf met grote ambities om wederom de hoofdspeler te zijn in de aanbod van brandstof. Nu zal dat echter de transitie van fossiele brandstof naar duurzame brandstof zijn, zoals in onderstaand filmpje Shell verder presenteerd.

Transitie Shell