RAND – Randstad N.V.

RAND – Randstad N.V.

Randstad is een van de grotere bedrijven op de AEX index met een 60 jarige historie als uitzendbedrijf. Oprichter Frits Goldschmeding is sinds een aantal jaren geen bestuursvoorzitter meer (dat is Jacques van den Broek) maar is als grootaandeelhouder nog steeds bepalend.

Randstad is in 1960 opgericht en is inmiddels wereldwijd actief, met kantoren in ongeveer 40 landen. Randstad is in 1991 naar de beurs gegaan met een beginkoers van €3.90. Doordat Randstad een conjunctuur bedrijf is, wisselt de koers histories gezien iedere 7 jaar. Simpel gezegd; bij een crisis durven bedrijven geen vaste medewerkers aan te nemen en worden er uitzendkrachten in gezet (goed voor Randstad). Bij hoogconjunctuur is er een tekort aan werknemers en wordt iedereen in vaste dienst genomen (slecht voor Randstad). Daarmee is de koers van Randstad een goede graadmeter voor de economie. Zodra de economie aantrekt na een crisis, is Randstad een van de eerste bedrijven die dit positief merkt; omdat er dan weer meer uitzendkrachten ingezet worden.

Dividend rendement

Bij Randstad wordt er dividend uitbetaald over het Randstad aandeel binnen de AEX. In de basis wordt daarmee gemiddeld 50% van de winst teruggegeven aan de aandeelhouders, met een minimum van €1,62 dividend per normaal aandeel. Voor 2021 is er ook speciaal dividend van €1,62 toegezegd omdat er over 2019 door corona geen dividend is uitbetaald. Met normale dividend haalt Randstad ongeveer een yield en jaarlijks rendement van 5%.

Werkmaatschappijen

Randstad Groep Nederland is een van de grootste omzetgeneratoren onder de Randstad Holding, waarvan we in Nederland de 4 grootste merken vaak wel kennen. Randstad Nederland, Tempo-Team, Yacht en BMC. Randstad en Tempo-Team richten zich op staffing (uitzendmedewerkers), waarbij Yacht en BMC zich op professoinals (detachering) richten.